Na zneutralizowanie \(\displaystyle{ \frac{1}{10} mola}\) kwasu azotowego \(\displaystyle{ (IV)}\) zużyto \(\displaystyle{ 7 gramów}\) wodorotlenku sodu. Ile gramów wodorotlenku nie przereagowało?
Równanie reakcji:
\(\displaystyle{ HNO_{3} + NaOH \rightarrow NaNO_{3} + H_{2}O}\)
Co dalej?
Nie przereagowany wodorotlenek.
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
Nie przereagowany wodorotlenek.
Zamień masę wodorotlenku na liczbę moli. Wodorotlenek reaguje z kwasem w stosunku jeden do jednego. Wobec tego różnica w liczności obu reagentów da Ci odpowiedź ile jest moli wodorotlenku w nadmiarze. No i jeszcze jedno kwas, o którym mowa w zadaniu to kwas azotowy \(\displaystyle{ V}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Nie przereagowany wodorotlenek.
Ponieważ pytali o gramy to nie trzeba zamieniać na mole (unikniemy przeliczania gramów na mole, a potem moli na gramy):
\(\displaystyle{ NaOH_{nadmiar}=7g-0.1mola \cdot 40 \ \frac{g}{mol}=7g-4g=3g}\)
\(\displaystyle{ NaOH_{nadmiar}=7g-0.1mola \cdot 40 \ \frac{g}{mol}=7g-4g=3g}\)