Próbka gazu doskonałego znajdująca się początkowo pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 102 at}\) ulega odwracalnemu, izotermicznemu rozprężaniu od objętości początkowej \(\displaystyle{ V1}\) do końcowej \(\displaystyle{ 10 V1}\) wykonując przy tym pracę\(\displaystyle{ 41,8 kJ}\).
a) Oblicz wartość \(\displaystyle{ V1}\)
b) Wiedząc że w przemianie biorą udział \(\displaystyle{ 2 mole}\) gazu oblicz temperaturę procesu.
izotermiczne rozprężanie gazu
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
izotermiczne rozprężanie gazu
Dla quasi-statycznego procesu mamy.
\(\displaystyle{ W=- \int_{ V_{1} }^{V _{2} } pdV=-\int_{ V_{1} }^{V _{2} } \frac{nRT}{V}dV=-nRT\ln \frac{V _{2}}{V_{1}}}\)
Wiesz, że \(\displaystyle{ V_{2}=10V_{1}}\) i \(\displaystyle{ W=41,8 kJ}\), więc z tych danych policzysz temperaturę. Mając temperaturę policzysz \(\displaystyle{ V_{1}}\). Należy pamiętać, że jeśli gaz wykonuje pracę, to trzeba jej wartość wziąć ze znakiem minus.
\(\displaystyle{ W=- \int_{ V_{1} }^{V _{2} } pdV=-\int_{ V_{1} }^{V _{2} } \frac{nRT}{V}dV=-nRT\ln \frac{V _{2}}{V_{1}}}\)
Wiesz, że \(\displaystyle{ V_{2}=10V_{1}}\) i \(\displaystyle{ W=41,8 kJ}\), więc z tych danych policzysz temperaturę. Mając temperaturę policzysz \(\displaystyle{ V_{1}}\). Należy pamiętać, że jeśli gaz wykonuje pracę, to trzeba jej wartość wziąć ze znakiem minus.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
izotermiczne rozprężanie gazu
czyli jeśli mam podaną pracę \(\displaystyle{ W=41,8 kJ}\), to do obliczeń biorę wartość \(\displaystyle{ W=-41,8 kJ}\)?
Bo właśnie obliczałam i temp. wychodziła mi \(\displaystyle{ -1099,6K}\)...
Bo właśnie obliczałam i temp. wychodziła mi \(\displaystyle{ -1099,6K}\)...