Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Pojemnik zawiera 156.3 kg mieszaniny azotanu(V) sodu oraz azotanu(III) amonu. W mieszaninie tej tlen stanowi \(\displaystyle{ 54,68%_{mas}}\). Ile kg związanego azotu znajduje się w tym pojemniku?
\(\displaystyle{ M_{Na}}\)= 22,99 g/mol \(\displaystyle{ M_{N}}\)= 14,01 g/mol \(\displaystyle{ M_{O}}\)= 16,00g/ mol \(\displaystyle{ M_{O}}\)= 1,008 g/mol
Wiem, że należy ułożyć układ równań i tak też robię:
\(\displaystyle{ \begin{cases}xM_{NaNO_{3}}+yM_{NH_{4}NO_{3}}=156,3\\3xM_{O}+3yM_{O}=0,5468\end{cases}}\)
Rozwiązuję x i y (gdzie oznaczają one liczbę moli poszczególnych związków), problemem jest dla mnie to, że po pierwsze mam znaleźć masę azotu, który występuje w obydwu związkach (dotychczas zadania tego typu rozwiązywałam, gdy to co miałam znaleźć znajdowało się w tylko jednym z dwóch związków), a drugim problemem jest dla mnie to, że ma być to azot związany.
Ile związanego azotu znajduje się w mieszaninie?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ile związanego azotu znajduje się w mieszaninie?
Azotan(III) amonu to \(\displaystyle{ NH_{4}NO_{2}}\) . Toteż w drugim równaniu nie \(\displaystyle{ 3y}\), a \(\displaystyle{ 2y}\).
Poza tym, w Twoim drugim równaniu lewa strona powinna być podzielona przez masę mieszaniny (albo jak kto woli, prawa strona przez nią pomnożona ) . Azot związany to tyle co azot w związku/ach. Dodali to po to aby rozwiązujący nie odpowiadali, że azotu (pierwiastkowego) nie ma w mieszaninie.
Jak już wyznaczysz liczbę moli obu związków to masę azotu po prostu:
\(\displaystyle{ m_{N}=(x+2y) \cdot M_{N}}\)
Poza tym, w Twoim drugim równaniu lewa strona powinna być podzielona przez masę mieszaniny (albo jak kto woli, prawa strona przez nią pomnożona ) . Azot związany to tyle co azot w związku/ach. Dodali to po to aby rozwiązujący nie odpowiadali, że azotu (pierwiastkowego) nie ma w mieszaninie.
Jak już wyznaczysz liczbę moli obu związków to masę azotu po prostu:
\(\displaystyle{ m_{N}=(x+2y) \cdot M_{N}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Ile związanego azotu znajduje się w mieszaninie?
Jasne, że \(\displaystyle{ NH_{4}NO_{2}}\)! Dziękuję bardzo, wszystko już rozumiem. Pasuje mi zacząć rozwiązywać zadania z użyciem mózgu, a nie z automatu.