iloczyn rozpuszczalności
iloczyn rozpuszczalności
Ile należy dodać \(\displaystyle{ 0,01}\)- molowego roztworu chlorku ołowiu (II) do \(\displaystyle{ 5dm ^{3} \ 0,5}\) - molowego roztworu ortofosforanu(V) sodu, aby uzyskać osad ortofosforanu(V) ołowiu (II) (\(\displaystyle{ K_{s}=3,9 \cdot 10 ^{-45}}\) )
Ostatnio zmieniony 1 lis 2014, o 14:35 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
iloczyn rozpuszczalności
\(\displaystyle{ Pb_{3}(PO_{4})_{2} \iff 3Pb^{2+}+2PO_{4}^{3-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=[Pb^{2+}]^{3}[PO_{4}^{3-}]^{2}}\)
\(\displaystyle{ [Pb^{2+}]= \frac{V_{PbCl_{2}} \cdot c_{PbCl_{2}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ [PO_{4}^{3-}]= \frac{V_{Na_{3}PO_{4}} \cdot c_{Na_{3}PO_{4}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=\left( \frac{V_{PbCl_{2}} \cdot c_{PbCl_{2}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{3} \left( \frac{V_{Na_{3}PO_{4}} \cdot c_{Na_{3}PO_{4}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{2}}\)
Spokojnie można założyć, że (można to zrobić już w równaniu 3-cim i 4-tym):
\(\displaystyle{ V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}} \approx V_{Na_{3}PO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ K_{so} \approx \left( \frac{V_{PbCl_{2}} \cdot c_{PbCl_{2}}}{V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{3} \left( \frac{V_{Na_{3}PO_{4}} \cdot c_{Na_{3}PO_{4}}}{V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{2}=V_{PbCl_{2}}^{3} \cdot \frac{(c_{PbCl_{2}})^{3} \cdot (c_{Na_{3}PO_{4}})^{2}}{(V_{Na_{3}PO_{4}})^{3}}}\)
\(\displaystyle{ V_{PbCl_{2}}=\left[ \frac{K_{so}(V_{Na_{3}PO_{4}})^{3}}{(c_{PbCl_{2}})^{3} \cdot (c_{Na_{3}PO_{4}})^{2}} \right]^{1/3}= \frac{V_{Na_{3}PO_{4}}}{c_{PbCl_{2}}}\left[ \frac{K_{so}}{ (c_{Na_{3}PO_{4}})^{2}} \right]^{1/3}}\)
No i teraz wypada przyjrzeć się wynikowi i ocenić zarobione przybliżenie.
Drugi sposób (z tym samym przybliżeniem) to klasycznie: policzyć rozpuszczalność fosforanu(V) ołowiu(II) (przy tym stężeniu fosforanów), potem policzyć ile trzeba moli chlorku ołowiu(II) na tą liczbę moli fosforanu, a potem ile trzeba wziąć roztworu.-- 1 lis 2014, o 12:52 --BTW, używaj latexa bo Twój post wyląduje w koszu (jak wczorajszy).
\(\displaystyle{ K_{so}=[Pb^{2+}]^{3}[PO_{4}^{3-}]^{2}}\)
\(\displaystyle{ [Pb^{2+}]= \frac{V_{PbCl_{2}} \cdot c_{PbCl_{2}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ [PO_{4}^{3-}]= \frac{V_{Na_{3}PO_{4}} \cdot c_{Na_{3}PO_{4}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ K_{so}=\left( \frac{V_{PbCl_{2}} \cdot c_{PbCl_{2}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{3} \left( \frac{V_{Na_{3}PO_{4}} \cdot c_{Na_{3}PO_{4}}}{V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{2}}\)
Spokojnie można założyć, że (można to zrobić już w równaniu 3-cim i 4-tym):
\(\displaystyle{ V_{PbCl_{2}}+V_{Na_{3}PO_{4}} \approx V_{Na_{3}PO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ K_{so} \approx \left( \frac{V_{PbCl_{2}} \cdot c_{PbCl_{2}}}{V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{3} \left( \frac{V_{Na_{3}PO_{4}} \cdot c_{Na_{3}PO_{4}}}{V_{Na_{3}PO_{4}}} \right)^{2}=V_{PbCl_{2}}^{3} \cdot \frac{(c_{PbCl_{2}})^{3} \cdot (c_{Na_{3}PO_{4}})^{2}}{(V_{Na_{3}PO_{4}})^{3}}}\)
\(\displaystyle{ V_{PbCl_{2}}=\left[ \frac{K_{so}(V_{Na_{3}PO_{4}})^{3}}{(c_{PbCl_{2}})^{3} \cdot (c_{Na_{3}PO_{4}})^{2}} \right]^{1/3}= \frac{V_{Na_{3}PO_{4}}}{c_{PbCl_{2}}}\left[ \frac{K_{so}}{ (c_{Na_{3}PO_{4}})^{2}} \right]^{1/3}}\)
No i teraz wypada przyjrzeć się wynikowi i ocenić zarobione przybliżenie.
Drugi sposób (z tym samym przybliżeniem) to klasycznie: policzyć rozpuszczalność fosforanu(V) ołowiu(II) (przy tym stężeniu fosforanów), potem policzyć ile trzeba moli chlorku ołowiu(II) na tą liczbę moli fosforanu, a potem ile trzeba wziąć roztworu.-- 1 lis 2014, o 12:52 --BTW, używaj latexa bo Twój post wyląduje w koszu (jak wczorajszy).
maja05 pisze:Ile należy dodać \(\displaystyle{ 0,01}\)- molowego roztworu chlorku ołowiu (II) do \(\displaystyle{ 5dm ^{3} \ 0,5}\) - molowego roztworu ortofosforanu(V) sodu, aby uzyskać osad ortofosforanu(V) ołowiu (II) (\(\displaystyle{ K_{s}=3,9 \cdot 10 ^{-45}}\) )