standardowa antalpia
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
standardowa antalpia
standardowa antalpia reakcji \(\displaystyle{ N_{2(g)}+3H_{2(g)} \Leftrightarrow 2NH_{3(g)}}\) wynosi \(\displaystyle{ \delta H^{0}=-92,4kJ}\). Oblicz ilość ciepła wydzielonego podczas reakcji \(\displaystyle{ 5g}\) azotu z \(\displaystyle{ 8 dm^3}\)wodoru odmierzonego w warunkach normalnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
standardowa antalpia
\(\displaystyle{ n_{N_{2}}= \frac{m_{N_{2}}}{M_{N_{2}}}= \frac{5 \ g}{28 \ g/mol}=0.1786 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{V_{H_{2}}}{V_{m}} = \frac{8 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol}=0.3571 \ mola}\)
Azot reaguje z wodorem w stosunku molowym 1:3. Przereaguje tylko:
\(\displaystyle{ \frac{0.3571 \ mola}{3}=0.1190 \ mola \ azotu}\)
\(\displaystyle{ \Delta H=0.1190 \cdot \Delta H^{o}=0.1190 \cdot (-92.4 \ kJ) \approx -11\ kJ}\)
Czyli wydzieli się 11kJ ciepła.
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{V_{H_{2}}}{V_{m}} = \frac{8 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol}=0.3571 \ mola}\)
Azot reaguje z wodorem w stosunku molowym 1:3. Przereaguje tylko:
\(\displaystyle{ \frac{0.3571 \ mola}{3}=0.1190 \ mola \ azotu}\)
\(\displaystyle{ \Delta H=0.1190 \cdot \Delta H^{o}=0.1190 \cdot (-92.4 \ kJ) \approx -11\ kJ}\)
Czyli wydzieli się 11kJ ciepła.