Stechiometria r-r

kdiabel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 paź 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubin
Podziękował: 1 raz

Stechiometria r-r

Post autor: kdiabel »

Roztworzenie pewnego stopu Zn i Mg wymagało 0.933 dm3 roztworu kwasu azotowego(V) o stężeniu 0.756 mol/dm3. Jaka była, wyrażona w gramach, masa cynku zawartego w tym kawałku stopu, jeśli stop zawierał 87.2 %mas. Zn?
MZn = 65,39 g/mol MMg = 24,30 g/mol MN2 = 28,01 g/mol MO2 = 32,00g/mol MH = 1,008g/mol

Widziałem podobne zadanie ale w połowie jego sie gubie.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stechiometria r-r

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ n_{Zn}+n_{Mg}=0.5 \cdot n_{HNO_{3}}=V_{HNO_{3}} \cdot c_{HNO_{3}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{M_{Zn}} + \frac{m_{Mg}}{M_{Mg}} =V_{HNO_{3}} \cdot c_{HNO_{3}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{m_{Zn}+m_{Mg}}=0.872}\)

Rozwiązujesz układ równań i masz.
kdiabel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 paź 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubin
Podziękował: 1 raz

Stechiometria r-r

Post autor: kdiabel »

Dzięki bardzo ale właśnie nie wiem od tego momentu dalej porostu sie zawiesiłem.
Nie wiem jak wyliczyć masę magnezu. od tego momentu nie kumam zadania
\(\displaystyle{ m_{Mg}=6.068 \cdot m_{Zn}}\)

\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{M_{Zn}} +\frac{6.068 \cdot m_{Zn}}{M_{Mg}}=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)

\(\displaystyle{ m_{Zn} \left ( \frac{1}{M_{Zn}}+ \frac{6.068}{{M_{Mg}}} \right )= 0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)

\(\displaystyle{ m_{Zn}= \frac{0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}{\frac{1}{M_{Zn}}+ \frac{6.068}{{M_{Mg}}}}}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stechiometria r-r

Post autor: pesel »

kdiabel pisze:\(\displaystyle{ m_{Mg}=6.068 \cdot m_{Zn}}\)
A to skąd się wzięło?
kdiabel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 paź 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubin
Podziękował: 1 raz

Stechiometria r-r

Post autor: kdiabel »

Skopiowałem z analogicznego zadania. Nie umiem rozwiacac tego ukłądu równań. Nie wiem co gdzie podstawić.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stechiometria r-r

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{m_{Zn}+m_{Mg}}=0.872}\)

\(\displaystyle{ m_{Zn}=0.872 \cdot (m_{Zn}+m_{Mg})=0.872 \cdot m_{Zn}+0.872 \cdot m_{Mg}}\)

\(\displaystyle{ m_{Zn}-0.872 \cdot m_{Zn}=0.872 \cdot m_{Mg}}\)

\(\displaystyle{ 0.128 \cdot m_{Zn}=0.872 \cdot m_{Mg}}\)

\(\displaystyle{ \frac{0.128}{0.872} \cdot m_{Zn}=m_{Mg}}\)

\(\displaystyle{ \frac{m_{Zn}}{M_{Zn}} +\frac{\frac{0.128}{0.872} \cdot m_{Zn}}{M_{Mg}}=m_{Zn} \left(\frac{1}{M_{Zn}} +\frac{\frac{0.128}{0.872}}{M_{Mg}} \right)=0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}\)

\(\displaystyle{ m_{Zn}= \frac{0.5 \cdot C_{HNO_{3}} \cdot V_{HNO_{3}}}{\frac{1}{M_{Zn}} +\frac{0.128}{0.872 \cdot M_{Mg}}}}\)
ODPOWIEDZ