1. W naczyniu zamkniętym znajduje się \(\displaystyle{ 15dm ^{3}}\) siarkowodoru i \(\displaystyle{ 15dm ^{3}}\) tlenu pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 3039,3hPa}\) w temperaturze \(\displaystyle{ 0 ^{o}C}\). Oblicz ciśnienia cząstkowe i ciśnienie całkowite gazów, jeżeli \(\displaystyle{ 50 \%}\) tlenu przereagowało z siarkowodorem zgodnie z równaniem: \(\displaystyle{ 2H _{2}O + O _{2} = 2S + 2H _{2}O}\)
2. Zmieszano \(\displaystyle{ 12,3dm ^{3} N _{2}}\), którą to objętość zmierzono w temperaturze \(\displaystyle{ 60 ^{o}C}\) i pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 6748,6 hPa}\) z \(\displaystyle{ 1,62 dm ^{3} CO _{2}}\), którą to objętość zmierzono w temperaturze \(\displaystyle{ 41 ^{o}C}\) i pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 1590,5 hPa}\). Oblicz ciśnienia cząstkowe gazów oraz ciśnienie całkowite mieszaniny, jeżeli znajduje się ona w naczyniu o pojemności \(\displaystyle{ 15 dm ^{2}}\)w temperaturze \(\displaystyle{ 12 ^{o}C}\).
3. W zbiorniku znajduje się \(\displaystyle{ 0,3mola}\) azotu i \(\displaystyle{ 0,2mola}\) tlenu w temperaturze \(\displaystyle{ 300K}\) i pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 20 mm Hg}\). Oblicz ciśnienia cząstkowe.
4. W butli znajduje się mieszanina gazowa o następującym składzie objętościowym: \(\displaystyle{ 40 \%}\) wodoru, \(\displaystyle{ 30 \%}\) tlenku węgla (II), \(\displaystyle{ 20 \%}\) metanu, \(\displaystyle{ 5 \%}\) azotu i \(\displaystyle{ 5 \%}\) tlenku węgla (IV) w temperaturze \(\displaystyle{ 420K}\) i pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 760 mm Hg}\). Oblicz ciśnienia cząstkowe.
5. Roztwór gazowy składa się z tlenku siarki i azotu. Oblicz skład tego roztworu w procentach objętościowych, jeżeli ciśnienie parcjalne tlenku siarki (IV) wynosi \(\displaystyle{ 36,20 kPa}\) a azotu \(\displaystyle{ 70,38 kPa}\).
Proszę o pomoc!
Prawo Daltona (o ciśnieniach)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Prawo Daltona (o ciśnieniach)
1.
W równaniu reakcji literówka.
\(\displaystyle{ 2H _{2}S + O _{2} = 2S + 2H _{2}O}\)
Przereagowało połowa tlenu czyli \(\displaystyle{ 7.5 \ dm^{3}}\) oraz dwa razy więcej siarkowodoru czyli \(\displaystyle{ 15 \ dm^{3}}\) (czyli całość).
Ciśnienie końcowe jest równe ciśnieniu cząstkowemu tlenu. Ponieważ objętość gazów zmalała 4-krotnie (a więc i liczba moli) to i ciśnienie zmalało 4-krotnie.
Aha, w końcowych warunkach temperatury-ciśnienia powstająca siarka i woda nie są gazami.
2.
\(\displaystyle{ pV=nRT \to n= \frac{pV}{RT}}\)
\(\displaystyle{ n_{N_{2}}= \frac{p_{N_{2}}V_{N_{2}}}{RT_{N_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ n_{CO_{2}}= \frac{p_{CO_{2}}V_{CO_{2}}}{RT_{CO_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ p_{miesz}= \frac{nRT}{V} = \frac{(n_{N_{2}}+n_{CO_{2}})RT_{miesz}}{V_{miesz}}}\)
\(\displaystyle{ p_{N_{2}}= \frac{n_{N_{2}}}{n_{N_{2}}+n_{CO_{2}}} \cdot p_{miesz}}\)
\(\displaystyle{ p_{CO_{2}}=p_{miesz} -p_{N_{2}}}\)
3.
\(\displaystyle{ p_{miesz}= \frac{n_{miesz}RT_{miesz}}{V_{miesz}}= \frac{(n_{N_{2}}+n_{O_{2}})RT_{miesz}}{V_{miesz}}}\)
\(\displaystyle{ p_{N_{2}}= \frac{n_{N_{2}}}{n_{N_{2}}+n_{O_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ p_{O_{2}}=p_{miesz}-p_{N_{2}}}\)
4.
\(\displaystyle{ p_{i}= c_{v,i} \cdot p_{miesz}}\)
np:
\(\displaystyle{ p_{H_{2}}= 40 \% \cdot 760 \ mmHg}}\)
5.
\(\displaystyle{ c_{v, SO_{2}}= \frac{p_{SO_{2}}}{p_{SO_{2}}+p_{N_{2}}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ c_{v, N_{2}}= 100 \% - c_{v, SO_{2}}}\)
W równaniu reakcji literówka.
\(\displaystyle{ 2H _{2}S + O _{2} = 2S + 2H _{2}O}\)
Przereagowało połowa tlenu czyli \(\displaystyle{ 7.5 \ dm^{3}}\) oraz dwa razy więcej siarkowodoru czyli \(\displaystyle{ 15 \ dm^{3}}\) (czyli całość).
Ciśnienie końcowe jest równe ciśnieniu cząstkowemu tlenu. Ponieważ objętość gazów zmalała 4-krotnie (a więc i liczba moli) to i ciśnienie zmalało 4-krotnie.
Aha, w końcowych warunkach temperatury-ciśnienia powstająca siarka i woda nie są gazami.
2.
\(\displaystyle{ pV=nRT \to n= \frac{pV}{RT}}\)
\(\displaystyle{ n_{N_{2}}= \frac{p_{N_{2}}V_{N_{2}}}{RT_{N_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ n_{CO_{2}}= \frac{p_{CO_{2}}V_{CO_{2}}}{RT_{CO_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ p_{miesz}= \frac{nRT}{V} = \frac{(n_{N_{2}}+n_{CO_{2}})RT_{miesz}}{V_{miesz}}}\)
\(\displaystyle{ p_{N_{2}}= \frac{n_{N_{2}}}{n_{N_{2}}+n_{CO_{2}}} \cdot p_{miesz}}\)
\(\displaystyle{ p_{CO_{2}}=p_{miesz} -p_{N_{2}}}\)
3.
\(\displaystyle{ p_{miesz}= \frac{n_{miesz}RT_{miesz}}{V_{miesz}}= \frac{(n_{N_{2}}+n_{O_{2}})RT_{miesz}}{V_{miesz}}}\)
\(\displaystyle{ p_{N_{2}}= \frac{n_{N_{2}}}{n_{N_{2}}+n_{O_{2}}}}\)
\(\displaystyle{ p_{O_{2}}=p_{miesz}-p_{N_{2}}}\)
4.
\(\displaystyle{ p_{i}= c_{v,i} \cdot p_{miesz}}\)
np:
\(\displaystyle{ p_{H_{2}}= 40 \% \cdot 760 \ mmHg}}\)
5.
\(\displaystyle{ c_{v, SO_{2}}= \frac{p_{SO_{2}}}{p_{SO_{2}}+p_{N_{2}}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ c_{v, N_{2}}= 100 \% - c_{v, SO_{2}}}\)