Ile moli chlorowodoru zostało rozpuszczone w 150 ml 26 %- owego kwasu solnego, którego
gęstość wynosi 1,129 g/cm-3? Jakie jest stężenie molowe tego roztworu?
Ile moli/stężenie molowe
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ile moli/stężenie molowe
\(\displaystyle{ n_{HCl}= \frac{m_{HCl}}{M_{HCl}} = \frac{m_{r} \cdot C_{p}}{M_{HCl}}= \frac{V_{r} \cdot d \cdot C_{p}}{M_{HCl}}}\)
\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{n_{HCl}}{V_{r}}}\)
\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{n_{HCl}}{V_{r}}}\)