roztwory buforowe
roztwory buforowe
Nalezy sporządzić \(\displaystyle{ 350\mbox{ cm}^{3}}\) r-u buforowego o pH równym \(\displaystyle{ 7}\). do dyspozycji mamy wodę destylowaną oraz jako ciała stale ( kazde po \(\displaystyle{ 25\mbox{ g}}\)): fosforan(V) sodu, wodorofosforan (V) sodu i diwodorofosforan (V) sodu. Jedna z soli nalezy wykorzystać w całości. Podaj ilości wszystkich składników potrzebnych do uzyskania roztworu
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, o 23:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
roztwory buforowe
Stąd dowiesz się dlaczego akurat o ten bufor chodzi:
https://www.matematyka.pl/301821.htm?hil ... 20roztworu
\(\displaystyle{ H_{2}PO_{4}^{-}\iff HPO_{4}^{2-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{H_{2}PO_{4}^{-}}=K_{2} =[H^{+}] \frac{ [HPO_{4}^{2-}]}{[H_{2}PO_{4}^{-}]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=10^{-7}=K_{2} \frac{[H_{2}PO_{4}^{-}]}{[HPO_{4}^{2-}]}=K_{2} \frac{n_{NaH_{2}PO_{4}}}{n_{Na_{2}HPO_{4}}}=K_{2} \frac{m_{NaH_{2}PO_{4}}M_{Na_{2}HPO_{4}}}{m_{Na_{2}HPO_{4}}M_{NaH_{2}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{[H^{+}]}{K_{2}} \frac{M_{NaH_{2}PO_{4}}}{M_{Na_{2}HPO_{4}}}=\frac{m_{NaH_{2}PO_{4}}}{m_{Na_{2}HPO_{4}}}}\)
Liczymy ten stosunek. Jak jest większy od 1 to znaczy, że więcej jest tej soli z licznika. Wtedy zakładamy, że jej mamy 25g i liczymy masę tej soli z mianownika. Jak stosunek jest mniejszy od 1 to robimy odwrotnie.
BTW, to nie jest jedyne rozwiązanie.
https://www.matematyka.pl/301821.htm?hil ... 20roztworu
\(\displaystyle{ H_{2}PO_{4}^{-}\iff HPO_{4}^{2-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{H_{2}PO_{4}^{-}}=K_{2} =[H^{+}] \frac{ [HPO_{4}^{2-}]}{[H_{2}PO_{4}^{-}]}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=10^{-7}=K_{2} \frac{[H_{2}PO_{4}^{-}]}{[HPO_{4}^{2-}]}=K_{2} \frac{n_{NaH_{2}PO_{4}}}{n_{Na_{2}HPO_{4}}}=K_{2} \frac{m_{NaH_{2}PO_{4}}M_{Na_{2}HPO_{4}}}{m_{Na_{2}HPO_{4}}M_{NaH_{2}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{[H^{+}]}{K_{2}} \frac{M_{NaH_{2}PO_{4}}}{M_{Na_{2}HPO_{4}}}=\frac{m_{NaH_{2}PO_{4}}}{m_{Na_{2}HPO_{4}}}}\)
Liczymy ten stosunek. Jak jest większy od 1 to znaczy, że więcej jest tej soli z licznika. Wtedy zakładamy, że jej mamy 25g i liczymy masę tej soli z mianownika. Jak stosunek jest mniejszy od 1 to robimy odwrotnie.
BTW, to nie jest jedyne rozwiązanie.