Stężenie jonów w ogniwie.

pacjentka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 22 sie 2014, o 20:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Iłża

Stężenie jonów w ogniwie.

Post autor: pacjentka »

SEM ogniwa stężeniowego zbudowanego z elektrod z metalicznego kobaltu zanurzono w roztworach \(\displaystyle{ CoCl_{2}}\) wynosi 0,01V. W półogniwie o niższym stężeniu soli stężenie jonów \(\displaystyle{ Co^{2+}}\) wynosi \(\displaystyle{ 2,0 \frac{mol}{dm^{3}}}\). Oblicz stężenie jonów \(\displaystyle{ Co^{2+}}\) w drugim półogniwie. Temperatura w układzie 32°C.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stężenie jonów w ogniwie.

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ E_{1}=E^{o}+ \frac{RT}{2F} ln[Co^{2+}]_{1}}\)

\(\displaystyle{ E_{2}=E^{o}+ \frac{RT}{2F} ln[Co^{2+}]_{2}}\)

\(\displaystyle{ E_{2}-E_{1}= \Delta E=\frac{RT}{2F} ln[Co^{2+}]_{2}-\frac{RT}{2F} ln[Co^{2+}]_{1}=\frac{RT}{2F} \ln \frac{[Co^{2+}]_{2}}{[Co^{2+}]_{1}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2F \Delta E}{RT}= \ln \frac{[Co^{2+}]_{2}}{[Co^{2+}]_{1}} >0 \to [Co^{2+}]_{2}>[Co^{2+}]_{1}}\)

\(\displaystyle{ \exp \frac{2F \Delta E}{RT}=\frac{[Co^{2+}]_{2}}{[Co^{2+}]_{1}}}\)

\(\displaystyle{ [Co^{2+}]_{2}=[Co^{2+}]_{1}\exp \frac{2F \Delta E}{RT}}\)
ODPOWIEDZ