1. Do \(\displaystyle{ 250cm^{3}}\) roztworu zawierającego \(\displaystyle{ 13.7 mg}\) jonów \(\displaystyle{ Ba^{2+}, 0.4 g}\) jonów \(\displaystyle{ Ca^{2+}}\) dodawano kroplami stężony roztwór \(\displaystyle{ NaF}\). Pomijając zmianę objętości roztworu oblicz:
a) przy jakim stężeniu jonów \(\displaystyle{ F^{-}}\) zacznie wytrącać się osad \(\displaystyle{ CaF}\)
b) ile mg jonów \(\displaystyle{ Ca^{2+}}\) będzie w roztworze, w momencie gdy zacznie wytrącać się osad \(\displaystyle{ BaF_{2}}\) ?
i jeszcze takie:
2. Do \(\displaystyle{ 200cm^{3}}\) roztworu zawierającego \(\displaystyle{ 2,07 g Pb^{2+} i 0,108 g Ag^{+}}\) dodawano kroplami stężony roztwór \(\displaystyle{ Na_{3}PO_{4}}\). Pomijając zmianę objętości, oblicz:
a) który z fosforanów wytrąci się pierwszy i przy jakim stężeniu jonów fosforanowych?
b) ile mg trudniej rozpuszczalnego fosforanu będzie w roztworze, w momencie, gdy zacznie wytrącać się drugi fosforan?
Z góry dziękuję za pomoc ; )
Iloczyn rozpuszczalności
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Iloczyn rozpuszczalności
Rzecz jasna \(\displaystyle{ CaF_{2}}\)....
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}]= \frac{n_{Ba^{2+}}}{V} = \frac{n_{Ba^{2+}}}{M_{Ba} \cdot V}}\)
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}]_{1}= \frac{n_{Ca^{2+}}}{V} = \frac{n_{Ca^{2+}}}{M_{Ca} \cdot V}}\)
\(\displaystyle{ K_{so, CaF_{2}}=[Ca^{2+}]_{1}[F^{-}]_{1}^{2} \to [F^{-}]_{1}= \sqrt{ \frac{K_{so, CaF_{2}}}{[Ca^{2+}]_{1}} }}\)
\(\displaystyle{ K_{so, BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2} \to [F^{-}]_{2}= \sqrt{ \frac{K_{so, BaF_{2}}}{[Ba^{2+}]} }}\)
No i mając nowe stężenie fluorków wracamy do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ K_{so, CaF_{2}}=[Ca^{2+}]_{2}[F^{-}]_{2}^{2} \to [Ca^{2+}]_{2}= \sqrt{ \frac{K_{so, CaF_{2}}}{[F^{-}]^{2}_{2}} }}\)
\(\displaystyle{ m_{Ca^{2+}}=[Ca^{2+}]_{2} \cdot V \cdot M_{Ca} \cdot 1000}\)
-- 29 wrz 2014, o 11:41 --
2.
\(\displaystyle{ [Pb^{2+}] =\frac{m_{Pb^{2+}}}{M_{Pb} \cdot V}}\)
\(\displaystyle{ [Ag^{+}] =\frac{m_{Ag^{+}}}{M_{Ag} \cdot V}}\)
Liczymy przy jakich stężeniach zaczną się wytrącać.
\(\displaystyle{ Pb_{3}(PO_{4})_{2} \iff 3Pb^{2+}+2PO_{4}^{3-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so, Pb_{3}(PO_{4})_{2}}=[Pb^{2+}]^{3}[PO_{4}^{3-}]^{2} \to [PO_{4}^{3-}]= \sqrt{ \frac{K_{so, Pb_{3}(PO_{4})_{2}}}{[Pb^{2+}]^{3}} }}\)
\(\displaystyle{ Ag_{3}PO_{4} \iff 3Ag^{+}+PO_{4}^{3-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so, Ag_{3}PO_{4}}=[Ag^{+}]^{3}[PO_{4}^{3-}] \to [PO_{4}^{3-}]= \frac{K_{so, Pb_{3}(PO_{4})_{2}}}{[Ag^{+}]^{3}}}\)
No i tam gdzie niższe stężenie fosforanów ten wytrąci się pierwszy.
Punkt b) podobnie jak 1b).
Liczymy jakie przy tym wyższym stężeniu fosforanów będzie stężenie tego pierwszego kationu. Z różnicy stężeń tego kationu na początku i tego obliczonego (po przemnożeniu przez objętość r-ru) obliczmy liczbę moli kationu jaka przeszła do osadu. Następnie z prostej proporcji liczymy w jakiej masie fosforanu jest zawarta taka liczba moli tego kationu.
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}]= \frac{n_{Ba^{2+}}}{V} = \frac{n_{Ba^{2+}}}{M_{Ba} \cdot V}}\)
\(\displaystyle{ [Ca^{2+}]_{1}= \frac{n_{Ca^{2+}}}{V} = \frac{n_{Ca^{2+}}}{M_{Ca} \cdot V}}\)
\(\displaystyle{ K_{so, CaF_{2}}=[Ca^{2+}]_{1}[F^{-}]_{1}^{2} \to [F^{-}]_{1}= \sqrt{ \frac{K_{so, CaF_{2}}}{[Ca^{2+}]_{1}} }}\)
\(\displaystyle{ K_{so, BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2} \to [F^{-}]_{2}= \sqrt{ \frac{K_{so, BaF_{2}}}{[Ba^{2+}]} }}\)
No i mając nowe stężenie fluorków wracamy do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ K_{so, CaF_{2}}=[Ca^{2+}]_{2}[F^{-}]_{2}^{2} \to [Ca^{2+}]_{2}= \sqrt{ \frac{K_{so, CaF_{2}}}{[F^{-}]^{2}_{2}} }}\)
\(\displaystyle{ m_{Ca^{2+}}=[Ca^{2+}]_{2} \cdot V \cdot M_{Ca} \cdot 1000}\)
-- 29 wrz 2014, o 11:41 --
2.
\(\displaystyle{ [Pb^{2+}] =\frac{m_{Pb^{2+}}}{M_{Pb} \cdot V}}\)
\(\displaystyle{ [Ag^{+}] =\frac{m_{Ag^{+}}}{M_{Ag} \cdot V}}\)
Liczymy przy jakich stężeniach zaczną się wytrącać.
\(\displaystyle{ Pb_{3}(PO_{4})_{2} \iff 3Pb^{2+}+2PO_{4}^{3-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so, Pb_{3}(PO_{4})_{2}}=[Pb^{2+}]^{3}[PO_{4}^{3-}]^{2} \to [PO_{4}^{3-}]= \sqrt{ \frac{K_{so, Pb_{3}(PO_{4})_{2}}}{[Pb^{2+}]^{3}} }}\)
\(\displaystyle{ Ag_{3}PO_{4} \iff 3Ag^{+}+PO_{4}^{3-}}\)
\(\displaystyle{ K_{so, Ag_{3}PO_{4}}=[Ag^{+}]^{3}[PO_{4}^{3-}] \to [PO_{4}^{3-}]= \frac{K_{so, Pb_{3}(PO_{4})_{2}}}{[Ag^{+}]^{3}}}\)
No i tam gdzie niższe stężenie fosforanów ten wytrąci się pierwszy.
Punkt b) podobnie jak 1b).
Liczymy jakie przy tym wyższym stężeniu fosforanów będzie stężenie tego pierwszego kationu. Z różnicy stężeń tego kationu na początku i tego obliczonego (po przemnożeniu przez objętość r-ru) obliczmy liczbę moli kationu jaka przeszła do osadu. Następnie z prostej proporcji liczymy w jakiej masie fosforanu jest zawarta taka liczba moli tego kationu.