oblicz wartość stosunku masowego soli potasowych
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 maja 2014, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
oblicz wartość stosunku masowego soli potasowych
Oblicz wartość stosunku masowego soli sodowych słabego kwasu \(\displaystyle{ H _{2}X}\), które po rozpuszczeniu tworzą roztwór buforowy o \(\displaystyle{ pH=12}\) \(\displaystyle{ pK _{1}=6,5}\) \(\displaystyle{ pK _{2}=10,6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
oblicz wartość stosunku masowego soli potasowych
Najpierw trzeba ustalić, która sprzężona para kwas/zasada jest w stanie dać takie pH. Chociaż w zadaniu napisali o "SOLACH potasowych" więc wiadomo, o którą idzie.
\(\displaystyle{ H_{2}X \iff H^{+}+HX^{-}}\)
\(\displaystyle{ HX^{+} \iff H^{+}+X^{2-}}\)
Sprawdzamy pierwszą parę:
\(\displaystyle{ K_{1}= \frac{[H^{+}][HX^{-}]}{[H_{2}X]} \to \frac{[HX^{-}]}{[H_{2}X]} = \frac{K_{1}}{[H^{+}]} = \frac{10^{-6.5}}{10^{-12}} =10^{5.5}}\)
Odpada, gdyż tak duża liczba oznacza, że mamy tylko jeden składnik.
Sprawdzamy drugą parę:
\(\displaystyle{ K_{2}= \frac{[H^{+}][X^{2-}]}{[HX^{-}]} \to \frac{[X^{2-}]}{[HX^{-}]} = \frac{K_{2}}{[H^{+}]} = \frac{10^{-10.6}}{10^{-12}} =10^{1.4}=25.12}\)
Mamy stosunek molowy. Natomiast masowy:
\(\displaystyle{ \frac{[X^{2-}]}{[HX^{-}]}=\frac{n_{K_{2}X}}{ n_{KHX}}= \frac{ \frac{m_{K_{2}X}}{M_{K_{2}X}} } {\frac {m_{KHX}}{M_{KHX}} } \to \frac{m_{K_{2}X}}{m_{KHX}}=\frac{M_{KHX}}{M_{K_{2}X}}\frac{n_{K_{2}X}}{ n_{KHX}}=\frac{M_{KHX}}{M_{K_{2}X}} \cdot 25.12}\)
\(\displaystyle{ H_{2}X \iff H^{+}+HX^{-}}\)
\(\displaystyle{ HX^{+} \iff H^{+}+X^{2-}}\)
Sprawdzamy pierwszą parę:
\(\displaystyle{ K_{1}= \frac{[H^{+}][HX^{-}]}{[H_{2}X]} \to \frac{[HX^{-}]}{[H_{2}X]} = \frac{K_{1}}{[H^{+}]} = \frac{10^{-6.5}}{10^{-12}} =10^{5.5}}\)
Odpada, gdyż tak duża liczba oznacza, że mamy tylko jeden składnik.
Sprawdzamy drugą parę:
\(\displaystyle{ K_{2}= \frac{[H^{+}][X^{2-}]}{[HX^{-}]} \to \frac{[X^{2-}]}{[HX^{-}]} = \frac{K_{2}}{[H^{+}]} = \frac{10^{-10.6}}{10^{-12}} =10^{1.4}=25.12}\)
Mamy stosunek molowy. Natomiast masowy:
\(\displaystyle{ \frac{[X^{2-}]}{[HX^{-}]}=\frac{n_{K_{2}X}}{ n_{KHX}}= \frac{ \frac{m_{K_{2}X}}{M_{K_{2}X}} } {\frac {m_{KHX}}{M_{KHX}} } \to \frac{m_{K_{2}X}}{m_{KHX}}=\frac{M_{KHX}}{M_{K_{2}X}}\frac{n_{K_{2}X}}{ n_{KHX}}=\frac{M_{KHX}}{M_{K_{2}X}} \cdot 25.12}\)