1.Ile moli cząsteczek chlorowodoru przereaguje z 40g tlenku żelaza (III) ?
2. 6,5 g cynku przereagowało całkowicie z kwasem solnym. Jaką objętość wodoru w war. normalnych wydzieliła się w tej reakcji ?
Nie proszę o całkowite rozwiązanie tylko może krok po kroku co się robi. bo chyba inaczej tego nie zrozumiem...
z góry dziękuję ;*
mole - 2 zadania krótkie...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Podziękował: 1 raz
mole - 2 zadania krótkie...
ad.1
zaczynamy od reakcji:
6HCl + Fe2O3 -> 2FeCl3 + 3H2O
masa molowa tlenku zelaza(III) = 2*56 + 3*16 = 160 g/mol
z reakcji mamy: ze 6 moli chlorowodoru przereaguje z 320 gramami tlenku zelaza (III) (2 mole)
a x moli przereaguje z 40 gramami (0,25 mola)
z proporcji wynika:
6 - 2
x - 0.25
x= 0.75 mola HCl przereaguje z 40 gramami tlenku zelaza III
ad.2
znow zaczynamy od reakcji:
Zn + 2HCl -> ZnCl2 + H2
masa molowa cynku = 65 gr/mol = 1 mol, wiec 6.5 gr = 0.1 mola
z reakcji wynika ze z 65 gramow cynku w reakcji z kw solnym wydzieli sie 1 mol wodoru czyli w warunkach normalnych 22.4 dm^3
wiec w reakcji z 6.5 gr cynku powstanie 10x mniej wodoru czyli 2.24 dm^3
mam nadzieje, ze zrozumialas jak nie to napisz co jest niejasne
pozdrawiam ;]
zaczynamy od reakcji:
6HCl + Fe2O3 -> 2FeCl3 + 3H2O
masa molowa tlenku zelaza(III) = 2*56 + 3*16 = 160 g/mol
z reakcji mamy: ze 6 moli chlorowodoru przereaguje z 320 gramami tlenku zelaza (III) (2 mole)
a x moli przereaguje z 40 gramami (0,25 mola)
z proporcji wynika:
6 - 2
x - 0.25
x= 0.75 mola HCl przereaguje z 40 gramami tlenku zelaza III
ad.2
znow zaczynamy od reakcji:
Zn + 2HCl -> ZnCl2 + H2
masa molowa cynku = 65 gr/mol = 1 mol, wiec 6.5 gr = 0.1 mola
z reakcji wynika ze z 65 gramow cynku w reakcji z kw solnym wydzieli sie 1 mol wodoru czyli w warunkach normalnych 22.4 dm^3
wiec w reakcji z 6.5 gr cynku powstanie 10x mniej wodoru czyli 2.24 dm^3
mam nadzieje, ze zrozumialas jak nie to napisz co jest niejasne
pozdrawiam ;]