mole - obliczenia

mag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 28 lut 2006, o 17:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wa-wa
Pomógł: 1 raz

mole - obliczenia

Post autor: mag »

OBLICZ :

a) jaką liczbę kilomoli stanowi 176kg siarczku żelaza (II)

b) która z próbek zawiera więcej cząsteczek ? 1 g wody czy 1g amoniaku ?

c) w ilu gramach azotu znajduje się tyle samo atomów co w 3,2 g siarki ?


proszę o rozwiązanie jeśli można...
i z góry dziękuję ;*
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

mole - obliczenia

Post autor: Sokół »

mag pisze:a) jaką liczbę kilomoli stanowi 176kg siarczku żelaza (II)
\(\displaystyle{ M=\frac{m_{s}}{n}=[\frac{g}{mol}]}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{m_{s}}{M}}\)
n to liczba moli, ms to masa substancji, a M to masa molowa.
ms=176kg= 176 000g
masę molową odczytujesz z układu. Tzn. najpierw liczysz masę cząsteczkową i korzystasz z tego, że "masa mola wyrażona w gramach jest równa liczbowo masie atomowej lub cząsteczkowej" (K. Pazdro, "Zbiór zadań z chemii dla szkół ponadgimnazjalnych, zakres rozszerzony".
masa cząsteczkowa=56u+32u=88u
\(\displaystyle{ M=88\frac{g}{mol}}\)
\(\displaystyle{ n=\frac{176000g}{88\frac{g}{mol}}}\)
\(\displaystyle{ n=2000 moli=2 kilomole}\)
jeden kilomol to tysiąc moli.

co do następnych podpunktów. Skorzystaj z liczby Avogadro, w uproszczeniu chodzi o to, że w jednym molu substancji znajduje sie \(\displaystyle{ 6,02*10^{23}}\) jej cząsteczek lub atomów (jeśli mamy do czynienia z molem pierwiastka, którego drobiny są atomami, a nie cząsteczkami).
Porównaj jaka to część mola wody 1g wody i jaka część mola amoniaku to jeden gram amoniaku. Wtedy będziesz wiedzieć gdzie jest więcej drobin.

w ostatnim zobacz jaka to część mola siarki 3,2g siarki, w takiej samej części mola azotu (pamiętaj, że azot występuje w cząsteczkach dwuatomowych!) będzie tyle samo drobin.
ODPOWIEDZ