uzgadnianie reakcji

kaslina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

uzgadnianie reakcji

Post autor: kaslina »

Witam, czy mógłby ktoś wyjaśnić mi sposób jak uzgodnić taką reakcję?

\(\displaystyle{ KMnO_{4} + H_{2}SO_{4} + FeSO_{3} = MnSO_{4} + Fe_{2}(SO_{4})_{3} + K_{2}SO_{4} + H_{2}O}\)

Z góry dziękuję za pomoc
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

uzgadnianie reakcji

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ KMnO_{4} + H_{2}SO_{4} + FeSO_{3} \to MnSO_{4} + Fe_{2}(SO_{4})_{3} + K_{2}SO_{4} + H_{2}O}\)

\(\displaystyle{ Mn^{+7}+5e \to Mn^{2}}\)

\(\displaystyle{ Fe^{+2}-e \to Fe^{+3}}\)

\(\displaystyle{ S^{+4}-2e \to S^{+6}}\)

Jedna cząsteczka nadmanganianu pobiera 5e, a jedna cząsteczka siarczanu(IV) żelaza(II) oddaje 3e. Stąd współczynniki przy nadmanganianie 3, a siarczanie(IV) żelaza(II) 5. Albo jeszcze lepiej, odpowiednio 6 i 10. Uzgodnię tez potas.

\(\displaystyle{ 6KMnO_{4} + H_{2}SO_{4} + 10FeSO_{3} \to 6MnSO_{4} + 5Fe_{2}(SO_{4})_{3} + 3K_{2}SO_{4} + H_{2}O}\)

Potasy się zgadzają. Po prawej 24 atomów siarki, po lewej 11, a więc dołożymy 13 cząsteczek kwasu siarkowego, czyli będzie ich 14.

\(\displaystyle{ 6KMnO_{4} + 14H_{2}SO_{4} + 10FeSO_{3} \to 6MnSO_{4} + 5Fe_{2}(SO_{4})_{3} + 3K_{2}SO_{4} + H_{2}O}\)

Po lewej 28 atomów wodoru, a więc po prawej będzie 14 cząsteczek wody.

\(\displaystyle{ 6KMnO_{4} + 14H_{2}SO_{4} + 10FeSO_{3} \to 6MnSO_{4} + 5Fe_{2}(SO_{4})_{3} + 3K_{2}SO_{4} + 14H_{2}O}\)

Przeliczmy jeszcze tleny.

Po lewej:
\(\displaystyle{ 6 \cdot 4+14 \cdot 4+10 \cdot 3=110}\)

Po prawej:
\(\displaystyle{ 6 \cdot 4+5 \cdot 4 \cdot 3+3 \cdot 4+14 \cdot 1=110}\)
ODPOWIEDZ