równowagi w roztworach wodnych pH roztworu
równowagi w roztworach wodnych pH roztworu
W 100 cm3 r-ru 0,01 mol HClO rozpuszczono 30mg KClO. Jakie będzie pH takiego roztworu jeśli KHClO= 3.98107*10-8 mol/dm3.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
równowagi w roztworach wodnych pH roztworu
\(\displaystyle{ HClO \iff H^{+}+ClO^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{HClO}= \frac{[H^{+}][ClO^{-}]}{[HClO]}=[H^{+}] \frac{C_{KClO}}{C_{HClO}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{HClO} \frac{C_{HClO}}{C_{KClO}}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ C_{KClO}= \frac{n_{KClO}}{V_{r}}= \frac{m_{KClO}}{M_{KClO}V_{r}}}\)
\(\displaystyle{ K_{HClO}= \frac{[H^{+}][ClO^{-}]}{[HClO]}=[H^{+}] \frac{C_{KClO}}{C_{HClO}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{HClO} \frac{C_{HClO}}{C_{KClO}}}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ C_{KClO}= \frac{n_{KClO}}{V_{r}}= \frac{m_{KClO}}{M_{KClO}V_{r}}}\)