mam problem z tymi zadaniami.
1. Stężenie jonów wodoroszczawianowych w roztworze kwasu szczawiowego jest równe \(\displaystyle{ 5 \cdot 10^{-2}M}\) Oblicz stężenie molowe kwasu i jonów szczawianowych.
2. Jakie jest stężenie jonów siarczkowych w 0,1M roztworze kwasu siarkowodorowego zakwaszonego 0,01M roztworem HCl.
-- 26 sie 2014, o 19:41 --
stałe dysocjacji kwas szczawiowy \(\displaystyle{ K_{1}=5,4 \cdot 10^{-2} K_{2}=5,4 \cdot 10^{-5}}\)
kwas siarkowodorowy \(\displaystyle{ K_{1}=9,1 \cdot 10^{-8} K_{2}=1,2 \cdot 10^{-13}}\)
kwas chlorowodorowy \(\displaystyle{ K=10^{7}}\)
Stęzenia jonów w roztworze
Stęzenia jonów w roztworze
Ostatnio zmieniony 26 sie 2014, o 21:48 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 924
- Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Całkonacja
- Podziękował: 227 razy
- Pomógł: 14 razy
Stęzenia jonów w roztworze
Zad.1.
\(\displaystyle{ K _{1}= \frac{[HA ^{-}][H ^{+}] }{[H _{2}A]} \\
K _{2}= \frac{[A ^{2-}][H ^{+}] }{[HA ^{-} ]} \\
HA ^{-} =5*10^{-2} M}\)
Wystarczy przekształcić.
Zad.2.
Zapisz wyrażenia na stałe równowagi.
Potem przekształć je tak, aby otrzymać \(\displaystyle{ HA ^{-}}\) i \(\displaystyle{ A ^{2-}}\)
Do wyrażenia na anion siarczkowy podstaw wyrażenie na anion wodorosiarczkowy.
Stężenie protonów się skróci.
\(\displaystyle{ K _{1}= \frac{[HA ^{-}][H ^{+}] }{[H _{2}A]} \\
K _{2}= \frac{[A ^{2-}][H ^{+}] }{[HA ^{-} ]} \\
HA ^{-} =5*10^{-2} M}\)
Wystarczy przekształcić.
Zad.2.
Zapisz wyrażenia na stałe równowagi.
Potem przekształć je tak, aby otrzymać \(\displaystyle{ HA ^{-}}\) i \(\displaystyle{ A ^{2-}}\)
Do wyrażenia na anion siarczkowy podstaw wyrażenie na anion wodorosiarczkowy.
Stężenie protonów się skróci.
Stęzenia jonów w roztworze
co do zad 1 nie wychodzi mi wynik zgodny z odpowiedzią w książce licze steżenie jonow wodorowych tak \(\displaystyle{ [H^{+}]_{c}= \sqrt{K_{a1} \cdot c_{HA}}}\) otrzymuje calkowite stezenie jonow a zeby miec tylko 1 etapu to \(\displaystyle{ [H^{+}]_{c}-[A^{2-}]}\) i wstawiam do równania i po przekształceniach i wyliczeniu otrzymuję wynik \(\displaystyle{ 4,8 \cdot 10^{-2}M}\) a odpowiedź z książki to \(\displaystyle{ 9,63 \cdot 10^{-2}M}\)-- 26 sie 2014, o 22:46 --a w zadaniu 2 nie bardzo rozumiem jak mam wpleść w to wszystko zakwaszenie przez HCl
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stęzenia jonów w roztworze
Może ten link pomoże do obydwu zadań:
https://www.matematyka.pl/365731.htm
BTW. Kwas szczawiowy podobnie jak siarkowodorowy to słaby dwuprotonowy kwas (stąd analogia).
https://www.matematyka.pl/365731.htm
BTW. Kwas szczawiowy podobnie jak siarkowodorowy to słaby dwuprotonowy kwas (stąd analogia).
Stęzenia jonów w roztworze
liczac zad 1 analogicznie do tego w linku nadal mi nie wychodzi a zadanie drugie niby podobne ale sa inne dane i to rownanie nie bardzo mi pomaga
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stęzenia jonów w roztworze
Ad. 1. Pokaż swoje rozwiązanie.
Ad. 2. A co za problem, że inne dane?
Możesz przyjąć, że:
\(\displaystyle{ [H^{+}] \approx C_{HCl}=0.01 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{1} \cdot K_{2}= \frac{[H^{+}]^{2}[S^{2-}]}{[H_{2}S]} \approx \frac{[H^{+}]^{2}[S^{2-}]}{c^{o}_{H_{2}S}} \to [S^{2-}]= \frac{K_{1} \cdot K_{2} \cdot c^{o}_{H_{2}S}}{[H^{+}]^{2}}=\frac{9.1 \cdot 10^{-8} \cdot 1.2 \cdot 10^{-13} \cdot 0.1}{(0.01)^{2}}=1.092 \cdot 10^{-17} \ mol/dm^{3}}\)
Ad. 2. A co za problem, że inne dane?
Możesz przyjąć, że:
\(\displaystyle{ [H^{+}] \approx C_{HCl}=0.01 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{1} \cdot K_{2}= \frac{[H^{+}]^{2}[S^{2-}]}{[H_{2}S]} \approx \frac{[H^{+}]^{2}[S^{2-}]}{c^{o}_{H_{2}S}} \to [S^{2-}]= \frac{K_{1} \cdot K_{2} \cdot c^{o}_{H_{2}S}}{[H^{+}]^{2}}=\frac{9.1 \cdot 10^{-8} \cdot 1.2 \cdot 10^{-13} \cdot 0.1}{(0.01)^{2}}=1.092 \cdot 10^{-17} \ mol/dm^{3}}\)