stopien dysocjacji z pH

olamanola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: olamanola »

Oblicz stopień dysocjacji kwasu chlorooctowego \(\displaystyle{ ClCH_{2}COOH}\) w roztworze, którego pH = 3.71-- 25 sie 2014, o 18:12 --I jeszcze mam problem z takim zadaniem, nie wiem jak sie za nie zabrac prosze o pomoc.

Chlorowodór wydzielony z 11.7g chemicznie czystego NaCl zaabsorbowano w \(\displaystyle{ 1dm^{3}}\)
0.1 molowego roztworu NAOH. Oblicz pH otrzymanego roztworu.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: pesel »

1.

\(\displaystyle{ HA \iff H^{+}+A^{-}}\)

\(\displaystyle{ [H^{+}] \approx [A^{-}] = \alpha \cdot C_{HA}}\)

\(\displaystyle{ [HA]=C_{HA}(1- \alpha)}\)

\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}= \frac{\alpha^{2} \cdot C_{HA}^{2} }{C_{HA}(1- \alpha)}=\frac{\alpha^{2} \cdot C_{HA}}{(1- \alpha)}}\)

\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA}C_{HA}} \to C_{HA}= \frac{[H^{+}]^{2}}{K_{HA}}}\)

\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{\alpha^{2} \cdot C_{HA}}{(1- \alpha)}=\frac{\alpha^{2} \cdot \frac{[H^{+}]^{2}}{K_{HA}}}{(1- \alpha)}}\)

\(\displaystyle{ K_{HA}^{2}(1- \alpha)=[H^{+}] \alpha^{2}=10^{-2pH} \alpha^{2}}\)

\(\displaystyle{ 10^{-2pH} \alpha^{2}+ K_{HA}^{2} \alpha-K_{HA}^{2}=0}\)

Rozwiązujemy równanie kwadratowe.


2.

\(\displaystyle{ n_{HCl}=n_{NaCl}= \frac{m_{NaCl}}{M_{NaCl}}= \frac{11.7g}{58.5 \ g/mol}=0.2 \ mola}\)

\(\displaystyle{ n_{NaOH}=C_{NaOH} \cdot V_{NaOH}=0.1 \ mol/dm^3 \cdot 1 \ dm^{3}=0.1 \ mola}\)

NaOH i HCl reagują w stosunku molowym 1:1, a więc pozostanie 0.1 mola nieprzereagowanego HCl.

\(\displaystyle{ [H^{+}]=C_{HCl}= \frac{n_{HCl}}{V}= \frac{0.1 \ mola }{1 \ dm^{3}}=0.1 \ mola/dm^{3}}\)

\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=-log(0.1)=1}\)
Ostatnio zmieniony 25 sie 2014, o 20:24 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
olamanola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: olamanola »

skoro \(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt{K_{HA}C_{HA}}}\) to nie powinno po przeksztalceniu byc \(\displaystyle{ C_{HA}= \frac{[H^{+}]^{2}}{K_{HA}}}\) ?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: pesel »

Jasne, że tak. Poprawiłem.
olamanola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: olamanola »

to są tak malutkie liczby że żaden kalkulator internetowy nie chce mi tego policzyć a jak liczę na własną rękę to wychodzą głupoty ale zakładam że sposób jest dobry więc dziękuję
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: pesel »

Od razu żaden...

Kod: Zaznacz cały

http://chemia.zadaniagimnazjum.pl/rozwizywanie-rowna.html
olamanola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: olamanola »

to ja w takim razie wariuje bo jak wstawiam liczby wychodzi mi prawie 1 a w odpowiedziach jest 0.894 moze cos zle wstawiam ale probowalam juz wiele razy
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: pesel »

Jaką masz stałą dysocjacji tego kwasu?
olamanola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: olamanola »

\(\displaystyle{ 1.6*10^{-3}}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: pesel »

A widzisz.

Popatrzmy. Jakbyśmy mieli roztwór słabego kwasu w wodzie to:

\(\displaystyle{ C_{HA}= \frac{[H^{+}]^{2}}{K_{HA}}= \frac{10^{-3.71 \cdot 2}}{1.6 \cdot 10^{-3}} = 2.37 \cdot 10^{-5}}\)

Ale:

\(\displaystyle{ -logC_{HA}=4.62>3.71}\)

Czyli nawet jakby ten kwas był mocny to przy takim stężeniu nie mógłby dać tak niskiego pH (najniższe pH jakie mógłby zrobić po całkowitej dysocjacji to 4.62).
Oznacza to, że nasz roztwór nie jest tylko roztworem kwasu chlorooctowego w wodzie, ale jest zakwaszony jakimś mocnym kwasem, który "robi" taki niskie pH. Inaczej mówiąc protony nie pochodzą tylko z kwasu chlorooctowego.

\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{[H^{+}][A^{-}]}{[HA]}}\)

\(\displaystyle{ \frac{K_{HA}}{[H^{+}]}= \frac{[A^{-}]}{[HA]}= \frac{C_{HA} \alpha}{C_{HA}(1- \alpha)}= \frac{\alpha}{1- \alpha}= \frac{1.6 \cdot 10^{-3}}{10^{-3.71}} =8.206}\)

\(\displaystyle{ \alpha=0.892}\)
olamanola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: olamanola »

W życiu bym sama nie wpadła na to, dziekuję! -- 26 sie 2014, o 15:04 --dobra jeszcze coś chodzi o rachunki bo coś mi sie nie zgadza jeżeli \(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{1- \alpha } =8.206}\) to przeksztalcajac jak uczyli w podstawowce to \(\displaystyle{ 8.206-8.206 \alpha = \alpha}\) zatem \(\displaystyle{ 9 \alpha =8.206}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \alpha =0.912}\) czy coś mi umknęło?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: pesel »

olamanola pisze:dobra jeszcze coś chodzi o rachunki bo coś mi sie nie zgadza jeżeli frac{ alpha }{1- alpha } =8.206 to przeksztalcajac jak uczyli w podstawowce to 8.206-8.206 alpha = alpha zatem 9 alpha =8.206 i wychodzi alpha =0.912 czy coś mi umknęło
Coś umknęło ale niedużo.

\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{1- \alpha } =8.206}\)

\(\displaystyle{ \alpha = 8.206 \cdot (1- \alpha)= 8.206- 8.206 \cdot \alpha}\)

\(\displaystyle{ 9.206 \alpha =8.206}\)

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{8.206}{9.206}}\)
olamanola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 4 razy

stopien dysocjacji z pH

Post autor: olamanola »

za duzo nauki widocznie dziekuje
ODPOWIEDZ