stechiometria zad z preznoscia
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
stechiometria zad z preznoscia
ile gramow cynku nalezy odwazyc aby w wyniku reakcji \(\displaystyle{ Zn + 2HCl = ZnCl_2 + H_2}\) zebrac nad woda w tem 17 stopni celsjusza i pod cisnieniem 760 mm Hg, 100 cm3 wodoru, jezeli wydajnosc reakcji wynosi 90%? preznosc pary wodnej w tej temp wynosi 14,5 mm Hg
Ostatnio zmieniony 22 sie 2014, o 18:13 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stechiometria zad z preznoscia
\(\displaystyle{ p_{H_{2}}+p_{H_{2}O}=p_{atm}}\)
\(\displaystyle{ p_{H_{2}}}=p_{atm}-p_{H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ p_{H_{2}}V=n_{H_{2}}RT \to n_{H_{2}}= \frac{p_{H_{2}}V}{RT}}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ Zn \ ------ \ 0.9 \cdot 1 \ mol \ H_{2}=0.9 \ mola \ H_{2}}\)
\(\displaystyle{ M_{Zn} \ ------ \ 0.9 \ mola \ H_{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn} \ ------ \ n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ --------------------}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}= \frac{M_{Zn}\cdot n_{H_{2}}}{0.9 \ mola}}\)
\(\displaystyle{ p_{H_{2}}}=p_{atm}-p_{H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ p_{H_{2}}V=n_{H_{2}}RT \to n_{H_{2}}= \frac{p_{H_{2}}V}{RT}}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ Zn \ ------ \ 0.9 \cdot 1 \ mol \ H_{2}=0.9 \ mola \ H_{2}}\)
\(\displaystyle{ M_{Zn} \ ------ \ 0.9 \ mola \ H_{2}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn} \ ------ \ n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ --------------------}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}= \frac{M_{Zn}\cdot n_{H_{2}}}{0.9 \ mola}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 4 razy
stechiometria zad z preznoscia
Dziekuje mam tylko jedno pytanie, czy ta preznosc pary wodnej cos nam wnosi, zmienia w zadnaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stechiometria zad z preznoscia
Zmienia, co widać w pierwszych dwóch równaniach. Idzie o to, że woda też paruje i w danej temperaturze ma pewną prężność par. Zestaw, w którym nad wodą (powiedzmy w probówce czy cylindrze) zbieramy gazy, wygląda mniej więcej tak jak tu:
Początkowo ta probówka jest cała wypełniona wodą. Tlen stopniowo wypiera wodę z probówki i się w niej zbiera. Ale nie czysty tlen tylko razem z pewną ilością pary wodnej bo nie ma powodu aby nad warstwą wody w probówce tej pary nie było. Mówiąc inaczej całe ciśnienie gazu w probówce nie jest spowodowane tylko tlenem (a w zadaniu wodorem) ale również w pewnym stopniu parą wodą.
Kod: Zaznacz cały
http://poszukiwaczki.blogspot.com/2009_02_08_archive.html
Początkowo ta probówka jest cała wypełniona wodą. Tlen stopniowo wypiera wodę z probówki i się w niej zbiera. Ale nie czysty tlen tylko razem z pewną ilością pary wodnej bo nie ma powodu aby nad warstwą wody w probówce tej pary nie było. Mówiąc inaczej całe ciśnienie gazu w probówce nie jest spowodowane tylko tlenem (a w zadaniu wodorem) ale również w pewnym stopniu parą wodą.