W zbiorniku o pojemności \(\displaystyle{ 10 dm^{3}}\) umieszczono \(\displaystyle{ 19 g NiS}\) i tlen pod ciśnieniem
\(\displaystyle{ 935 mmHg}\), w temp. \(\displaystyle{ 27^{o}C}\). Po pewnym czasie powstało \(\displaystyle{ 15g NiO}\) zgodnie z równaniem reakcji:
\(\displaystyle{ 2NiS + 3O_{2} = 2NiO + 2SO_{2}}\)
Oblicz ciśnienie panujące w tym momencie w zbiorniku w tej temperaturze.
Z góry dziękuję
oblicz ciśnienie
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
oblicz ciśnienie
Są ciałami stałymi.Kartezjusz pisze:Jak mniemam NiSi NiOnie są gazami?
Zamiana 1 mola \(\displaystyle{ NiS}\) w 1 mol \(\displaystyle{ NiO}\) to ubytek masy ciała stałego o:
\(\displaystyle{ \Delta m=M_{NiS}-M_{NiO}=M_{Ni}+M_{S}-M_{Ni}-M_{O}=M_{S}-M_{O}=32-16=16 \ g/mol}\)
U nas ubyło 4 g a więc przereagowało 0.25 mola \(\displaystyle{ NiS}\).
Jak przereaguje 2 mole \(\displaystyle{ NiS}\) to ubytek liczby moli gazów wynosi:
\(\displaystyle{ \Delta n_{gaz}=n_{O_{2}}-n_{S_O{2}}=3mole-2mole=1mol}\)
Czyli jak przereagowało 0.25 mola \(\displaystyle{ NiS}\) to ubyło 0.125 mola gazów.
\(\displaystyle{ p_{o}V=n_{o}RT \to n_{o}= \frac{p_{o}V}{RT}}\)
\(\displaystyle{ p_{1}V=n_{1}RT}\)
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}}{p_{o}} =\frac{n_{1}}{n_{o}}=\frac{n_{o}-0.125}{n_{o}}}\)
\(\displaystyle{ p_{1}=p_{o} \cdot \left(\frac{n_{o}-0.125}{n_{o}} \right)=p_{o} \cdot \left(1- \frac{0.125RT}{p_{o}V}\right)=p_{o}-\frac{0.125RT}{V}}\)