W wyniku rozkładu \(\displaystyle{ 2,5 g}\) związku azotu z sodem zebrano nad wodą \(\displaystyle{ 1,5 dm3}\) azotu w temp. \(\displaystyle{ 30^{o}C}\) i pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 1013 hPa}\). Prężność pary wodnej w tej temp. wynosi \(\displaystyle{ 31,8mmHg}\) .Oblicz procentową zawartość azotu w związku i ułóż jego wzór.
Z góry dziękuję za pomoc
procentowa zawartość związku
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
procentowa zawartość związku
\(\displaystyle{ p_{N_{2}}+p_{H_{2}O}=p \to p_{N_{2}}=p-p_{H_{2}O}=1013hPa-31.8mmHg=1013hPa-31.8mmHg \cdot 1.333224 hPa/mmHg=970.6 hPa}\)
\(\displaystyle{ p_{N_{2}}V=n_{N_{2}}RT= \frac{m_{N_{2}}}{M_{N_{2}}} RT \to m_{N_{2}}= \frac{M_{N_{2}}p_{N_{2}}V}{RT}=\frac{28 \ g/mol \cdot 970.6 hPa \cdot 1.5 \ dm^{3}}{8.314 \ \frac{J}{mol} \cdot 303.15K}=1.617 g}\)
\(\displaystyle{ \%N_{2}= \frac{m_{N_{2}}}{2.5g} \cdot 100 \%= \frac{1.617 g}{2.5g} \cdot 100 \%=64.68 \%}\)
\(\displaystyle{ Na_{x}N_{y}}\)
\(\displaystyle{ x:y= \frac{100-64.68}{23}: \frac{64.68}{14}= 1.536:4.62 \approx1:3}\)
\(\displaystyle{ NaN_{3}}\)
Chociaż jakbyśmy nie patrzyli na chemię to każdy związek o stosunku 1:3 (2:6, 3:9 ...) .
\(\displaystyle{ p_{N_{2}}V=n_{N_{2}}RT= \frac{m_{N_{2}}}{M_{N_{2}}} RT \to m_{N_{2}}= \frac{M_{N_{2}}p_{N_{2}}V}{RT}=\frac{28 \ g/mol \cdot 970.6 hPa \cdot 1.5 \ dm^{3}}{8.314 \ \frac{J}{mol} \cdot 303.15K}=1.617 g}\)
\(\displaystyle{ \%N_{2}= \frac{m_{N_{2}}}{2.5g} \cdot 100 \%= \frac{1.617 g}{2.5g} \cdot 100 \%=64.68 \%}\)
\(\displaystyle{ Na_{x}N_{y}}\)
\(\displaystyle{ x:y= \frac{100-64.68}{23}: \frac{64.68}{14}= 1.536:4.62 \approx1:3}\)
\(\displaystyle{ NaN_{3}}\)
Chociaż jakbyśmy nie patrzyli na chemię to każdy związek o stosunku 1:3 (2:6, 3:9 ...) .