Analiza pewnego związku chemicznego wykazała, że na \(\displaystyle{ 6}\) części wagowych węgla przypada \(\displaystyle{ 1}\) część wagowa wodoru i \(\displaystyle{ 8}\) części wagowych tlenu. W \(\displaystyle{ 1 g}\) związku znajduje się \(\displaystyle{ 3,34 * 10^{21}}\) cząsteczek.
Ustalić wzór empiryczny i rzeczywisty związku.
Proszę o pomoc
wzór empiryczny i rzeczywisty
- pesel
- Użytkownik
- Posty: 1621
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 393 razy
wzór empiryczny i rzeczywisty
\(\displaystyle{ (C_{x}H_{y}O_{z})_{n}}\)
\(\displaystyle{ x:y:z= \frac{6}{M_{C}} :\frac{1}{M_{H}}:\frac{8}{M_{O}}= \frac{6}{12} :\frac{1}{1}:\frac{8}{16}=0.5:1:0.5=1:2:1}\)
\(\displaystyle{ 1g ----- 3.34 \cdot 10^{21} \ czastek}\)
\(\displaystyle{ M ---- 6.02 \cdot 10^{23} \ czastek}\)
\(\displaystyle{ ------------------------}\)
\(\displaystyle{ M= \frac{6.02 \cdot 10^{23} \ czastek \cdot 1g}{3.34 \cdot 10^{21} \ czastek/mol} \approx 180 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ M_{(C_{x}H_{y}O_{z})n}=(12 \cdot 1 + 1 \cdot 2 + 16 \cdot 1) \cdot n=30n=180 \to n=6}\)
\(\displaystyle{ C_{(1 \cdot6) }H_{(2 \cdot 6)}O_{(1 \cdot 6)}}\)
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}}\)
Glukoza, fruktoza i pewnie z milion innych.
\(\displaystyle{ x:y:z= \frac{6}{M_{C}} :\frac{1}{M_{H}}:\frac{8}{M_{O}}= \frac{6}{12} :\frac{1}{1}:\frac{8}{16}=0.5:1:0.5=1:2:1}\)
\(\displaystyle{ 1g ----- 3.34 \cdot 10^{21} \ czastek}\)
\(\displaystyle{ M ---- 6.02 \cdot 10^{23} \ czastek}\)
\(\displaystyle{ ------------------------}\)
\(\displaystyle{ M= \frac{6.02 \cdot 10^{23} \ czastek \cdot 1g}{3.34 \cdot 10^{21} \ czastek/mol} \approx 180 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ M_{(C_{x}H_{y}O_{z})n}=(12 \cdot 1 + 1 \cdot 2 + 16 \cdot 1) \cdot n=30n=180 \to n=6}\)
\(\displaystyle{ C_{(1 \cdot6) }H_{(2 \cdot 6)}O_{(1 \cdot 6)}}\)
\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}}\)
Glukoza, fruktoza i pewnie z milion innych.