stechiometria - zawartość pierwiastków w rudzie

kaslina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

stechiometria - zawartość pierwiastków w rudzie

Post autor: kaslina »

Z jednej tony rudy zawierającej chromit \(\displaystyle{ Fe(CrO _{2} )_{2}}\) wytapia się \(\displaystyle{ 260kg}\) stopu żelaza z chromem zawierającego \(\displaystyle{ 65 procent}\) chromu. Ile procent stanowią domieszki w rudzie?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stechiometria - zawartość pierwiastków w rudzie

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ m_{Cr}^{stop}=m_{stopu} \cdot C_{p}}\)

Masa chromitu w tonie rudy:

\(\displaystyle{ m_{chromit}= \frac{M_{Fe(CrO_{2})_{2}}}{2M_{Cr}} \cdot m_{Cr}^{stop}}\)

% domieszek:

\(\displaystyle{ \% \ dom.=\frac{m_{rudy}-m_{chromit}}{m_{rudy}} \cdot 100 \%}\)
kaslina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

stechiometria - zawartość pierwiastków w rudzie

Post autor: kaslina »

dziękuję

tylko jak wpaść na ten drugi wzór?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stechiometria - zawartość pierwiastków w rudzie

Post autor: pesel »

Nie trzeba wpadać.


\(\displaystyle{ 1 \ czasteczka \ Fe(CrO_{2})_{2} ----- 2 \ atomy \ Cr}\)

\(\displaystyle{ 1 \ mol \ Fe(CrO_{2})_{2} ----- 2 \ mole \ Cr}\)

\(\displaystyle{ M_{Fe(CrO_{2})_{2}} ----- 2 \cdot M_{Cr}}\)

\(\displaystyle{ m_{Fe(CrO_{2})_{2}} ----- m_{Cr}}\)

\(\displaystyle{ ----------------------}\)

\(\displaystyle{ m_{Fe(CrO_{2})_{2}}= \frac{m_{Cr} \cdot M_{Fe(CrO_{2})_{2}}}{2 \cdot M_{Cr}}}\)
ODPOWIEDZ