Objętość końcowa
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Objętość końcowa
Do \(\displaystyle{ 10cm ^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ KOH}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 15 %}\)i gęstości \(\displaystyle{ 1,135 g/cm ^{3}}\), dolano wody tak że otrzymano roztwór o \(\displaystyle{ pH=11,5}\). Oblicz objetośc roztworu końcowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Objętość końcowa
\(\displaystyle{ 15 \%}\) rozumiem.
\(\displaystyle{ n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}= \frac{V_{p} \cdot d_{KOH} \cdot C_{p}}{M_{KOH}}=C_{k} \cdot V_{k}=10^{(14-pH)} \cdot V_{k}}\)
\(\displaystyle{ V_{k}= \frac{V_{p} \cdot d_{KOH} \cdot C_{p}}{10^{(14-pH)} \cdot M_{KOH}}}\)
\(\displaystyle{ n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}= \frac{V_{p} \cdot d_{KOH} \cdot C_{p}}{M_{KOH}}=C_{k} \cdot V_{k}=10^{(14-pH)} \cdot V_{k}}\)
\(\displaystyle{ V_{k}= \frac{V_{p} \cdot d_{KOH} \cdot C_{p}}{10^{(14-pH)} \cdot M_{KOH}}}\)