Ilość wydzielonego ciepła
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Ilość wydzielonego ciepła
W warunkach standardowych entalpia tworzenia 1 mola: siarczku(II)żelaza(II) wynosi \(\displaystyle{ -101,67 kJ}\), tlenku siarki (IV) wynosi \(\displaystyle{ -296,84 kJ}\) oraz tlenku żelaza (II,III) wynosi \(\displaystyle{ -1120,89 kJ}\) Obliczyć ilość ciepła, która widzieli się w tych warunkach w wyniku reakcji utleniania sirczku(II)żelaza(II), w której powstają ww. produkty oraz bierze w niej udział jeszcze tlen, a w reakcji użyto \(\displaystyle{ 10g}\)siarczku.
- pesel
- Użytkownik
- Posty: 1620
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 392 razy
Ilość wydzielonego ciepła
\(\displaystyle{ 3FeS+5O_{2} \to Fe_{3}O_{4}+3SO_{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta H^{o}_{reakcji}=[-1120.89kJ+3 \cdot (-296.84kJ)]-[3 \cdot (-101.67kJ)]}\)
To jest efekt cieplny dla 3 moli siarczku.
Szukany efekt:
\(\displaystyle{ \Delta H= \Delta H^{o}_{reakcji} \cdot \frac{m_{FeS}}{3M_{FeS}}}\)
\(\displaystyle{ \Delta H^{o}_{reakcji}=[-1120.89kJ+3 \cdot (-296.84kJ)]-[3 \cdot (-101.67kJ)]}\)
To jest efekt cieplny dla 3 moli siarczku.
Szukany efekt:
\(\displaystyle{ \Delta H= \Delta H^{o}_{reakcji} \cdot \frac{m_{FeS}}{3M_{FeS}}}\)