Ułamki masowe

pat231
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

Ułamki masowe

Post autor: pat231 »

Dana jest gazowa, równomolowa mieszanina \(\displaystyle{ H _{2}O}\) i \(\displaystyle{ CO}\). W mieszaninie tej przebiega reakcja
\(\displaystyle{ H _{2} O + CO = H _{2} + CO _{2}}\) . Obliczyć ułamki masowe wszystkich reagentów w stanie równowagowym, jeśli \(\displaystyle{ Kp=Kx= 1,4}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Ułamki masowe

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ n=n_{H_{2}O}^{o}=n_{CO}^{o}}\)

\(\displaystyle{ m=n(M_{H_{2}O}+M_{CO})}\)

\(\displaystyle{ K= \frac{n_{H_{2}}n_{CO_{2}}}{n_{H_{2}O}n_{CO}} = \frac{X \cdot X}{(n-X)(n-X)}= \left (\frac{X}{n-X} \right)^{2}}\)

\(\displaystyle{ X=n \cdot \frac{\sqrt{K}}{1+\sqrt{K}}}\)

i jeden ułamek masowy dla przykładu:

\(\displaystyle{ p_{H_{2}}= \frac{m_{H_{2}}}{m} = \frac{n_{H_{2}} \cdot M_{H_{2}}}{m} = \frac{X \cdot M_{H_{2}}}{m} = \frac{{n \cdot \frac{\sqrt{K}}{1+\sqrt{K}}} \cdot M_{H_{2}}}{n(M_{H_{2}O}+M_{CO})}= \frac{{\frac{\sqrt{K}}{1+\sqrt{K}}} \cdot M_{H_{2}}}{(M_{H_{2}O}+M_{CO})}}\)

Pozostałe trzy analogicznie.
ODPOWIEDZ