pH roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
pH roztworu
Mamy wodny roztwór \(\displaystyle{ KNO _{2}}\)o stężeniu \(\displaystyle{ 0,1 mol/ dm ^{3}}\). Oblicz \(\displaystyle{ pH}\) tego roztworu na początku i po rozcieńczeniu go z woda w stosunku 1:1. \(\displaystyle{ K _{HNO _{2} }= 2*10 ^{-4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH roztworu
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \frac{K_{w}}{[H^{+}]} = \sqrt{K_{NO_{2}^{-}} \cdot C_{NO_{2}^{-}}}= \sqrt{\frac{K_{w}}{K_{HNO_{2}}} \cdot C_{NO_{2}^{-}}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \frac{K_{w}}{\sqrt{\frac{K_{w}}{K_{HNO_{2}}} \cdot C_{KNO_{2}}}}= \sqrt{ \frac{K_{w}K_{HNO_{2}}}{C_{KNO_{2}}} }}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{p}= \sqrt{ \frac{K_{w}K_{HNO_{2}}}{C_{KNO_{2}}} }}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{k}= \sqrt{ \frac{K_{w}K_{HNO_{2}}}{0.5 \cdot C_{KNO_{2}}} }= \sqrt {2} \cdot [H^{+}]_{p}}\)
\(\displaystyle{ pH_{p}=-log[H^{+}]_{p}}\)
\(\displaystyle{ pH_{k}=-log[H^{+}]_{k}=\sqrt {2} \cdot [H^{+}]_{p}=pH_{p} -log \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]= \frac{K_{w}}{\sqrt{\frac{K_{w}}{K_{HNO_{2}}} \cdot C_{KNO_{2}}}}= \sqrt{ \frac{K_{w}K_{HNO_{2}}}{C_{KNO_{2}}} }}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{p}= \sqrt{ \frac{K_{w}K_{HNO_{2}}}{C_{KNO_{2}}} }}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]_{k}= \sqrt{ \frac{K_{w}K_{HNO_{2}}}{0.5 \cdot C_{KNO_{2}}} }= \sqrt {2} \cdot [H^{+}]_{p}}\)
\(\displaystyle{ pH_{p}=-log[H^{+}]_{p}}\)
\(\displaystyle{ pH_{k}=-log[H^{+}]_{k}=\sqrt {2} \cdot [H^{+}]_{p}=pH_{p} -log \sqrt{2}}\)