Aldehydy

martyna640
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 19 mar 2007, o 20:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z neta
Podziękował: 18 razy

Aldehydy

Post autor: martyna640 »

1. Napisz reakcje otrzymywania aldehydu mrowkowego maslowego i 2,3-dimetyloheptanalu.

2.Napisz probe Tollensa dla etanalu, pentanalu i heptanalu oraz probe Trommera dla propanalu, butanalu i heksanalu.
Awatar użytkownika
Tom_ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 21 mar 2007, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Aldehydy

Post autor: Tom_ek »

1. Napisz reakcje otrzymywania aldehydu mrowkowego maslowego i 2,3-dimetyloheptanalu.
Aldehydy powstają przez utlenienie alkoholi pierwszorzędowych np tlenek miedzi (ll) jest dobrym utleniaczem.

a) aldehyd mrówkowy: \(\displaystyle{ CH_{3}-OH + CuO\rightarrow H-CH=O + Cu + H_{2}0}\)


b) aldehyd masłowy : \(\displaystyle{ C_{4}H_{9}-OH + CuO\rightarrow C_{3}H_{7}-CH=O + Cu + H_{2}0}\)

[ Dodano: 19 Maj 2007, 23:32 ]
2.Napisz probe Tollensa dla etanalu
to jest dla etanalu a dla pozostałych analogicznie dla pozostałych aldehydów
\(\displaystyle{ CH_{3}-CH=O + Ag_{2}O\rightarrow CH_{3}-COOH + 2Ag}\)
probe Trommera dla propanalu
\(\displaystyle{ C_{2}H_{5}CHO + Cu(OH)_{2}\rightarrow C_{2}H_{5}-COOH + Cu_{2}O+H_{2}O}\)

pozd
ODPOWIEDZ