Do \(\displaystyle{ 100cm ^{3}}\) wody wrzucono 7,33g metalicznego potasu . Do uzyskaznego roztworu dodano \(\displaystyle{ 375cm ^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ HNO _{2}}\) o stężeniu\(\displaystyle{ 0,5 mol/dm ^{3}}\) i dopełniono wodą do objętości\(\displaystyle{ 500 cm ^{3}}\) .
Oblicz:
-pH przed dodaniem kwasu (gęstość wody \(\displaystyle{ 1g/cm ^{3}}\) )
-pH w roztworze końcowym
pH roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH roztworu
\(\displaystyle{ K+H_{2}O \to KOH +0.5H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{KOH}=n_{K}= \frac{n_{K}}{M_{K}}}\)
Przed dodaniem kwasu:
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \frac{K_{w}}{[H^{+}]} =c_{KOH}= \frac{n_{KOH}}{0.1 \ dm^{3}}}\)
Po dodaniu kwasu:
\(\displaystyle{ n_{HNO_{2}}^{o}=C_{HNO_{2}}^{o} \cdot V_{HNO_{2}}}\)
\(\displaystyle{ KOH +HNO_{2} \to KNO_{2} +H_{2}O}\)
Łatwo sprawdzić, że moli kwasu jest więcej niż moli KOH toteż w końcowym roztworze mamy:
\(\displaystyle{ n_{HNO_{2}}^{k}=n_{HNO_{2}}^{o}-n_{KOH}}\)
\(\displaystyle{ n_{KNO_{2}}=n_{KOH}}\)
czyli bufor, którego pH:
\(\displaystyle{ K_{HNO_{2}}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{KNO_{2}}}{n_{HNO_{2}}^{k}}}\)
\(\displaystyle{ n_{KOH}=n_{K}= \frac{n_{K}}{M_{K}}}\)
Przed dodaniem kwasu:
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \frac{K_{w}}{[H^{+}]} =c_{KOH}= \frac{n_{KOH}}{0.1 \ dm^{3}}}\)
Po dodaniu kwasu:
\(\displaystyle{ n_{HNO_{2}}^{o}=C_{HNO_{2}}^{o} \cdot V_{HNO_{2}}}\)
\(\displaystyle{ KOH +HNO_{2} \to KNO_{2} +H_{2}O}\)
Łatwo sprawdzić, że moli kwasu jest więcej niż moli KOH toteż w końcowym roztworze mamy:
\(\displaystyle{ n_{HNO_{2}}^{k}=n_{HNO_{2}}^{o}-n_{KOH}}\)
\(\displaystyle{ n_{KNO_{2}}=n_{KOH}}\)
czyli bufor, którego pH:
\(\displaystyle{ K_{HNO_{2}}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{KNO_{2}}}{n_{HNO_{2}}^{k}}}\)