związki kompleksowe

gigi16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 31 maja 2014, o 18:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

związki kompleksowe

Post autor: gigi16 »

Do roztworu \(\displaystyle{ Ni(NO_{3})_{2}}\) o stężeniu masowym\(\displaystyle{ 27.5 \frac{g}{dm^{3}}}\), dodawano małymi porcjami roztwór \(\displaystyle{ NH_{3}}\) o stężeniu masowym \(\displaystyle{ 5 \%}\). Początkowo zaobserwowano wytrącenie się osadu, który następnie się roztworzył (powstaje \(\displaystyle{ Ni(NH_{3})_{6}^{2+}}\) ). Jakie będzie molowe stężenie (w \(\displaystyle{ \frac{mol}{l}}\)) tego kationu w roztworze końcowym, jeśli użyto stechiometrycznej ilości roztworu \(\displaystyle{ NH_{3}}\)? Proszę założyć, że gęstość roztworu \(\displaystyle{ NH_{3}}\)wynosi \(\displaystyle{ 1,00 \frac{g}{cm^{3}}}\).-- 9 cze 2014, o 17:38 --jednak juz ono było 336281.htm
ODPOWIEDZ