Roztwory buforowe
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Roztwory buforowe
Należy sporządzić \(\displaystyle{ 250 cm^{3}}\) roztworu buforowego\(\displaystyle{ pH=5.3}\) wykorzystując do tego \(\displaystyle{ 180 cm^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ CH_{3}COONa}\)o stężeniu\(\displaystyle{ 0,250 mol/dm^{3}}\). Do dyspozycji mamy: wodę destylowaną, \(\displaystyle{ HCOOH}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 2mol/dm ^{3}}\) , \(\displaystyle{ HBr}\) o stężeniu\(\displaystyle{ 0,5 mol/dm ^{3}}\) oraz\(\displaystyle{ KOH(staly)}\). Który z tych składników i w jakiej ilości należy dodać do roztworu?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Roztwory buforowe
Z części soli trzeba sobie zrobić słaby kwas.
\(\displaystyle{ CH_{3}COONa + HBr \to CH_{3}COOH+NaBr}\)
\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COONa}^{o}=C_{CH_{3}COONa}^{o} \cdot V_{CH_{3}COONa}}\)
\(\displaystyle{ K_{CH_{3}COOH}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{CH_{3}COONa}}{n_{CH_{3}COOH}}=10^{-5.3} \cdot \frac{n_{CH_{3}COONa}^{o}-n_{HBr}}{n_{HBr}}}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{HBr}}\).
\(\displaystyle{ V_{HBr}= \frac{n_{HBr}}{C_{HBr}}}\)
i dopełnić wodą destylowaną do 250 ml.
\(\displaystyle{ CH_{3}COONa + HBr \to CH_{3}COOH+NaBr}\)
\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COONa}^{o}=C_{CH_{3}COONa}^{o} \cdot V_{CH_{3}COONa}}\)
\(\displaystyle{ K_{CH_{3}COOH}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{CH_{3}COONa}}{n_{CH_{3}COOH}}=10^{-5.3} \cdot \frac{n_{CH_{3}COONa}^{o}-n_{HBr}}{n_{HBr}}}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ n_{HBr}}\).
\(\displaystyle{ V_{HBr}= \frac{n_{HBr}}{C_{HBr}}}\)
i dopełnić wodą destylowaną do 250 ml.