Oblicz ilość ciepła wydzielającego się w reakcji \(\displaystyle{ C_{(s)}}\) z \(\displaystyle{ H_{2(g)}}\) w wyniku której powstaje \(\displaystyle{ 18.6g}\) \(\displaystyle{ C _{3} H _{8(g)}}\) widząc, że:
\(\displaystyle{ C_{3}H_{8(g)} + 5O_{2(g)} =3CO_{2(g)} + 4H_{2}O_{(c)}}\) ΔHr=\(\displaystyle{ -2220kJ}\)
\(\displaystyle{ 2H_{2(g)} + O_{2} = 2H_{2}O_{(c)}}\) ΔHr=\(\displaystyle{ -572kJ}\)
\(\displaystyle{ C(s) + O2(g) = CO_{2(g)}}\) ΔHr=\(\displaystyle{ -394kJ}\)
Wynik podaj w \(\displaystyle{ MJ}\).
oblicz ilość ciepła
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
oblicz ilość ciepła
\(\displaystyle{ 3C_{(s)}+4H_{2(g)} \to C_{3}H_{8(g)}}\)
Pierwszą reakcję mnożymy przez -1, drugą przez 2, trzecią przez 3. Jak dodamy stronami to dostaniemy naszą reakcję. Efekt cieplny (na mol propanu) będzie równy:
\(\displaystyle{ \Delta H= \Delta H_{1} \cdot (-1)+\Delta H_{2} \cdot (2)+\Delta H_{3} \cdot (3)}\)
\(\displaystyle{ M_{C_{3}H_{8(g)}} ------\Delta H}\)
\(\displaystyle{ 18.6g \ C_{3}H_{8(g)} ----X}\)
\(\displaystyle{ ---------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{18.6g}{M_{C_{3}H_{8(g)}}} \cdot \Delta H}\)
Pierwszą reakcję mnożymy przez -1, drugą przez 2, trzecią przez 3. Jak dodamy stronami to dostaniemy naszą reakcję. Efekt cieplny (na mol propanu) będzie równy:
\(\displaystyle{ \Delta H= \Delta H_{1} \cdot (-1)+\Delta H_{2} \cdot (2)+\Delta H_{3} \cdot (3)}\)
\(\displaystyle{ M_{C_{3}H_{8(g)}} ------\Delta H}\)
\(\displaystyle{ 18.6g \ C_{3}H_{8(g)} ----X}\)
\(\displaystyle{ ---------------------------}\)
\(\displaystyle{ X= \frac{18.6g}{M_{C_{3}H_{8(g)}}} \cdot \Delta H}\)