ile ciepła nalezy dostarczyć aby ogrzać kawałek kobaltu

gigi16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 31 maja 2014, o 18:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

ile ciepła nalezy dostarczyć aby ogrzać kawałek kobaltu

Post autor: gigi16 »

W zakresie temperatur \(\displaystyle{ 200-500K}\) średnie ciepło właściwe kobaltu wynosi \(\displaystyle{ 0,46 kJ \cdot kg^{-1} \cdot K^{-1}}\). Ile ciepła należy dostarczyć, aby ogrzać kawałek kobaltu o masie \(\displaystyle{ 60.2g}\) od temp. \(\displaystyle{ 200K}\) do temp. \(\displaystyle{ 362.8K}\)? Wynik podaj w \(\displaystyle{ kJ}\).
Ostatnio zmieniony 7 cze 2014, o 13:09 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

ile ciepła nalezy dostarczyć aby ogrzać kawałek kobaltu

Post autor: SidCom »

No i co tu jest niejasne ?

\(\displaystyle{ Q=cm \Delta T}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

ile ciepła nalezy dostarczyć aby ogrzać kawałek kobaltu

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ Q=0.46 \ \frac{kJ}{kg \cdot K} \cdot 60.2 \cdot 10^{-3} \ kg \cdot (362.8-200)K}\)
ODPOWIEDZ