udział masowy Be w stopie
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 31 maja 2014, o 18:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
udział masowy Be w stopie
Próbkę stopu berylu i magnezu o masie \(\displaystyle{ 19.75 g}\) roztworzono w kwasie nieutleniającym i zebrano wydzielający się gaz. Zebrano \(\displaystyle{ \23,6\ dm^{3}}\) gazu w przeliczeniu na warunki normalne. Podaj udział masowy berylu w stopie. Wynik podaj jako liczbę bezwymiarowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
udział masowy Be w stopie
\(\displaystyle{ Be+2H^{+} \to Be^{2+}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ Mg+2H^{+} \to Mg^{2+}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{Be}+n_{Mg}=n_{H_{2}}= \frac{3.6 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Be}}{M_{Be}}+ \frac{m_{Mg}}{M_{Mg}}=\frac{3.6 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol}}\)
\(\displaystyle{ m_{Be}+m_{Mg}=19.75\ g}\)
Z układu równań wyznaczamy \(\displaystyle{ m_{Be}}\).
\(\displaystyle{ zaw. \ Be= \frac{m_{Be}}{19.75g}}\)
\(\displaystyle{ Mg+2H^{+} \to Mg^{2+}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{Be}+n_{Mg}=n_{H_{2}}= \frac{3.6 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol}}\)
\(\displaystyle{ \frac{m_{Be}}{M_{Be}}+ \frac{m_{Mg}}{M_{Mg}}=\frac{3.6 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol}}\)
\(\displaystyle{ m_{Be}+m_{Mg}=19.75\ g}\)
Z układu równań wyznaczamy \(\displaystyle{ m_{Be}}\).
\(\displaystyle{ zaw. \ Be= \frac{m_{Be}}{19.75g}}\)