1.Ile g \(\displaystyle{ KOH}\) należy dodać do \(\displaystyle{ 537 cm^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ HN3}\) o stęż. \(\displaystyle{ 0,1 mol/dm^{3}}\), tak aby uzyskać roztwór buforowy o \(\displaystyle{ pH=}\) ? \(\displaystyle{ KHN_{3}=2,0x10^{-5}}\)\(\displaystyle{ MKOH=56,10}\)
2.Zmieszano \(\displaystyle{ KHCO_{3}}\)(c.stałe) i \(\displaystyle{ Na_{2}CO_{3}}\)(c.stałe) w stosunku masowym \(\displaystyle{ 4.4 : 4.5}\) i uzupełniono wodą do objętości \(\displaystyle{ 0,75 dm^3}\). Oblicz stężenie molowe jonów \(\displaystyle{ OH^{-}}\) w uzyskanym roztworze buforowym.
\(\displaystyle{ K_{II,H2CO3}=5,6x10^{-11}}\) ; \(\displaystyle{ M_{KHCO3}=100,11}\) ; \(\displaystyle{ M_{Na_{2}CO_{3}}=105,99}\)
3.Rozpuszczalność \(\displaystyle{ Ag_{2}CO_{3} (mol/dm^{3})}\) w pewnym roztworze \(\displaystyle{ Na_{2}CO
_{3}}\) jest \(\displaystyle{ 94}\) razy mniejsza niż w wodzie. Ile \(\displaystyle{ mg}\) jonów \(\displaystyle{ Ag^{+}}\) znajduje się w \(\displaystyle{ 296 cm^{3}}\) tego roztworu?
\(\displaystyle{ I_{Ag2CO3}=8,2x10^{-12}}\) \(\displaystyle{ M_{Ag}=107,87}\)
Chemia nieorganiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Chemia nieorganiczna
1.
\(\displaystyle{ [H^{+}]=10^{-pH}}\) (nie podałeś pH ale jakieś tam ma być )
\(\displaystyle{ n^{o}_{HN_{3}}=V_{HN_{3}} \cdot C_{HN_{3}}}\)
\(\displaystyle{ HN_{3}+KOH \to KN_{3}+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ K_{HN_{3}}=[H^{+}] \cdot \frac{[N_{3}^{-}]}{[HN_{3}]}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{KN_{3}}}{n_{HN_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ n_{KN_{3}}=n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}}\)
\(\displaystyle{ n_{HN_{3}}=n^{o}_HN_{3}-n_{KOH}=n^{o}_HN_{3}- \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}}\)
Wstawiamy do równania na pH buforu i wyznaczamy co potrzebujemy.
2.
\(\displaystyle{ HCO_{3}^{-} \iff H^{+}+CO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{HCO_{3}^{-}}=[H^{+}] \cdot \frac{[CO_{3}^{2-}]}{[HCO_{3}^{-}]} =[H^{+}] \cdot \frac{n_{Na_{2}CO_{3}}}{n_{NaHCO_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n_{Na_{2}CO_{3}}}{n_{NaHCO_{3}}}=\frac{m_{Na_{2}CO_{3}}}{m_{NaHCO_{3}}} \cdot \frac{M_{NaHCO_{3}}}{M_{Na_{2}CO_{3}}}}\)
3.
\(\displaystyle{ Ag_{2}CO_{3} \iff 2Ag^{+}+CO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Ag^{+}]^{2}[CO_{3}^{2-}]=(2R)^{2} \cdot R =4R^{3} \to R= \left (\frac{I_{r}}{4} \right )^{1/3}}\)
\(\displaystyle{ m_{Ag}= V_{r} \cdot \frac{R}{94} \cdot 2 \cdot M_{Ag} \cdot 1000mg/g}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=10^{-pH}}\) (nie podałeś pH ale jakieś tam ma być )
\(\displaystyle{ n^{o}_{HN_{3}}=V_{HN_{3}} \cdot C_{HN_{3}}}\)
\(\displaystyle{ HN_{3}+KOH \to KN_{3}+H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ K_{HN_{3}}=[H^{+}] \cdot \frac{[N_{3}^{-}]}{[HN_{3}]}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{KN_{3}}}{n_{HN_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ n_{KN_{3}}=n_{KOH}= \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}}\)
\(\displaystyle{ n_{HN_{3}}=n^{o}_HN_{3}-n_{KOH}=n^{o}_HN_{3}- \frac{m_{KOH}}{M_{KOH}}}\)
Wstawiamy do równania na pH buforu i wyznaczamy co potrzebujemy.
2.
\(\displaystyle{ HCO_{3}^{-} \iff H^{+}+CO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ K_{HCO_{3}^{-}}=[H^{+}] \cdot \frac{[CO_{3}^{2-}]}{[HCO_{3}^{-}]} =[H^{+}] \cdot \frac{n_{Na_{2}CO_{3}}}{n_{NaHCO_{3}}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n_{Na_{2}CO_{3}}}{n_{NaHCO_{3}}}=\frac{m_{Na_{2}CO_{3}}}{m_{NaHCO_{3}}} \cdot \frac{M_{NaHCO_{3}}}{M_{Na_{2}CO_{3}}}}\)
3.
\(\displaystyle{ Ag_{2}CO_{3} \iff 2Ag^{+}+CO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Ag^{+}]^{2}[CO_{3}^{2-}]=(2R)^{2} \cdot R =4R^{3} \to R= \left (\frac{I_{r}}{4} \right )^{1/3}}\)
\(\displaystyle{ m_{Ag}= V_{r} \cdot \frac{R}{94} \cdot 2 \cdot M_{Ag} \cdot 1000mg/g}\)