Iloczyn rozpuszczalności

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Iloczyn rozpuszczalności

Post autor: timus221 »

Rozpuszczalność \(\displaystyle{ Ag _{2}SO _{4}}\) w wodnym roztworze \(\displaystyle{ AgNO _{3}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,02 mol/dm ^{3}}\) wynosi \(\displaystyle{ 0,624g/100cm ^{3}}\) roztworu. Oblicz iloczyn rozpuszczalności \(\displaystyle{ Ag _{2}SO _{4}}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Iloczyn rozpuszczalności

Post autor: pesel »

Zamieniamy rozpuszczalność siarczany srebra na rozpuszczalność w \(\displaystyle{ mol/dm^{3}}\).

\(\displaystyle{ R= \frac{0.624g}{M_{Ag_{2}SO_{4}}} \cdot 10}\)

\(\displaystyle{ Ag_{2}SO_{4} \iff 2Ag^{+}+SO_{4}^{2-}}\)

\(\displaystyle{ I_{r}=[Ag^{+}]^{2}[SO_{4}^{2-}]=([Ag^{+}_{Ag_{2}SO_{4}}]+[Ag^{+}_{AgNO_{3}}])^{2}[SO_{4}^{2-}]}\)

\(\displaystyle{ [Ag^{+}_{Ag_{2}SO_{4}}]=2R}\)

\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]=R}\)

\(\displaystyle{ [Ag^{+}_{AgNO_{3}}]=0.02 \ mol/dm^{3}}\)

Wstawiamy do równania na iloczyn rozpuszczalności i mamy.
ODPOWIEDZ