Mamy do dyspozycji 0,1 molowy roztwór \(\displaystyle{ CH _{3}COOK}\)i 0,1 molowy \(\displaystyle{ CH _{3}COONa}\). Mamy uzyskac \(\displaystyle{ 170cm ^{3}}\) buforu o pH=4,5. \(\displaystyle{ K _{CH3COOK}=1,8 \cdot 10 ^{-5}}\)
Jak w takim przypadku należy liczyć,co jest wtedy zasadą a co solą ?
Tworzenie buforu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Tworzenie buforu
Obie to zasady Bronsteda. Jak masz tylko to to buforu nie zrobisz.
Ewidentnie pokręciłeś bo podajesz stałą dysocjacji mocnego elektrolitu, która dziwnym trafem jest równa stałej dysocjacji kwasu octowego.
Ewidentnie pokręciłeś bo podajesz stałą dysocjacji mocnego elektrolitu, która dziwnym trafem jest równa stałej dysocjacji kwasu octowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Tworzenie buforu
A w takim przypadku :
Ile cm3 roztworu HCl o stęż. \(\displaystyle{ 0,2 mol/dm3}\) należy dodać do \(\displaystyle{ 487 cm ^{3}}\) roztworu słabej zasady XOH, której stężenie wynosi \(\displaystyle{ 0,1 mol/dm ^{3}}\) , tak aby uzyskać roztwór buforowy o pH=8,5 ?\(\displaystyle{ KXOH=2,0x10 ^{-6}}\)
Ile cm3 roztworu HCl o stęż. \(\displaystyle{ 0,2 mol/dm3}\) należy dodać do \(\displaystyle{ 487 cm ^{3}}\) roztworu słabej zasady XOH, której stężenie wynosi \(\displaystyle{ 0,1 mol/dm ^{3}}\) , tak aby uzyskać roztwór buforowy o pH=8,5 ?\(\displaystyle{ KXOH=2,0x10 ^{-6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Tworzenie buforu
\(\displaystyle{ XOH + HCl \to XCl + H_{2}O}\)
Końcowe liczby moli:
\(\displaystyle{ n_{XOH}=n_{XOH}^{o}-V_{HCl} \cdot C_{HCl}=V_{XOH}^{o} \cdot C_{XOH}^{o}-V_{HCl} \cdot C_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ n_{XCl}=V_{HCl} \cdot C_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ XOH \iff X^{+}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{XOH}=[OH^{-}] \cdot \frac{[X^{+}]}{[XOH]}= 10^{-5.5} \cdot \frac{n_{XCl}}{n_{XOH}}}\)
Wstawiamy do tego równania wartości wyliczone wcześniej i wyznaczamy \(\displaystyle{ V_{HCl}}\).
Końcowe liczby moli:
\(\displaystyle{ n_{XOH}=n_{XOH}^{o}-V_{HCl} \cdot C_{HCl}=V_{XOH}^{o} \cdot C_{XOH}^{o}-V_{HCl} \cdot C_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ n_{XCl}=V_{HCl} \cdot C_{HCl}}\)
\(\displaystyle{ XOH \iff X^{+}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{XOH}=[OH^{-}] \cdot \frac{[X^{+}]}{[XOH]}= 10^{-5.5} \cdot \frac{n_{XCl}}{n_{XOH}}}\)
Wstawiamy do tego równania wartości wyliczone wcześniej i wyznaczamy \(\displaystyle{ V_{HCl}}\).