Iloczyn rozpuszczalności
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Iloczyn rozpuszczalności
Ile mg Co(OH) _{2} rozpuści się w 2,5 dm ^{3} roztworu KOH o stężeniu 0,001mol/dm ^{3} ? ( I _{Co(OH)} 2=6,31*10 ^{-15} )
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Iloczyn rozpuszczalności
Używaj texa ponieważ Twoje posty admin umieszcza w koszu. Szkoda mojej pracy.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=C_{KOH}}\)
\(\displaystyle{ Co(OH)_{2} \iff Co^{2+}+2OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Co^{2+}][OH^{-}]^{2}=[Co^{2+}] \cdot (C_{KOH})^{2} \to [Co^{2+}]= \frac{I_{r}}{(C_{KOH})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Co(OH)_{2}}=[Co^{2+}] \cdot V \cdot M_{Co(OH)_{2}}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=C_{KOH}}\)
\(\displaystyle{ Co(OH)_{2} \iff Co^{2+}+2OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Co^{2+}][OH^{-}]^{2}=[Co^{2+}] \cdot (C_{KOH})^{2} \to [Co^{2+}]= \frac{I_{r}}{(C_{KOH})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Co(OH)_{2}}=[Co^{2+}] \cdot V \cdot M_{Co(OH)_{2}}}\)