stopień dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
stopień dysocjacji
Wodny roztwór słabego kwasu HX o objętości 80 cm3 rozcieńczono wodą destylowaną do objętości 8,0 dm^{3}. Stopień dysocjacji kwasu w roztworze końcowym wynosi 65%. Oblicz jaka była wartość stopnia dysocjacji kwasu w roztworze początkowym.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
stopień dysocjacji
\(\displaystyle{ C_{2}=0.01 \cdot C_{1}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{C_{1} \cdot \alpha_{1}^{2}}{1-\alpha_{1}}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{C_{2} \cdot \alpha_{2}^{2}}{1-\alpha_{2}}=\frac{0.01 \cdot C_{1}\cdot \alpha_{2}^{2}}{1-\alpha_{2}}}\)
Przyrównujesz prawe strony i wyznaczasz \(\displaystyle{ \alpha_{1}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{C_{1} \cdot \alpha_{1}^{2}}{1-\alpha_{1}}}\)
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{C_{2} \cdot \alpha_{2}^{2}}{1-\alpha_{2}}=\frac{0.01 \cdot C_{1}\cdot \alpha_{2}^{2}}{1-\alpha_{2}}}\)
Przyrównujesz prawe strony i wyznaczasz \(\displaystyle{ \alpha_{1}}\)