Objętość soli w buforze

Martyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 cze 2014, o 00:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Objętość soli w buforze

Post autor: Martyns »

W celu sporządzenia buforu octanowego w pewnej objetości \(\displaystyle{ CH _{3} COOK}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,2 mol/dm ^{3}}\)dodano \(\displaystyle{ 60cm ^{3}}\)roztworu HCl o stężeniu \(\displaystyle{ 0,2 mol/dm ^{3}}\). Otrzymany roztwór buforowy ma pH=4,75. Jaka była objętość roztworu\(\displaystyle{ CH _{3}COOK}\)?
\(\displaystyle{ pK _{CH _{3}COOH } =4,75}\)

Chciałam to zrobić z zależności:
\(\displaystyle{ K _{CH _{3}COOH }}\) = \(\displaystyle{ [H ^{+}] \frac{n _{kwasu} }{n _{soli} }}\)
ze względu na K jak podstawię skraca się wartość \(\displaystyle{ H ^{+}}\) i K i wychodzi że\(\displaystyle{ n _{kwasu}}\) jest 0,012 czyli tyle co \(\displaystyle{ n _{HCl}}\)...
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Objętość soli w buforze

Post autor: pesel »

Tyle, że to inny kwas

\(\displaystyle{ CH_{3}COOK + HCl \to CH_{3}COOH +KCl}\)

Czyli moli soli było dwa razy więcej niż moli kwasu solnego.
Martyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 cze 2014, o 00:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Objętość soli w buforze

Post autor: Martyns »

Ok, zadanie wyszło
Może jestem przyćmiona ale nie za bardzo wiem nadal dlaczego to \(\displaystyle{ n _{kwasu}=2*n _{HCl}}\) skoro w równaniu jest 1:1
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Objętość soli w buforze

Post autor: pesel »

pesel pisze:Czyli moli soli było dwa razy więcej niż moli kwasu solnego.
Gdzie jest napisane, że moli kwasu (octowego) jest dwa razy więcej niż octowego?
Martyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 cze 2014, o 00:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Objętość soli w buforze

Post autor: Martyns »

Źle napisałam, wiem że chodzi o sól. Tylko dalej nie wiem dlaczego
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Objętość soli w buforze

Post autor: pesel »

Masz N moli octanu potasowego. Dodajesz N/2 moli kwasu solnego. Powstanie N/2 moli kwasu octowego i pozostanie N/2 moli octanu potasowego. Ot wsio.
ODPOWIEDZ