Iloczyn rozpuszczalności
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 4 cze 2014, o 11:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Iloczyn rozpuszczalności
Ile g NaCl należy dodać do 0,5 dm ^{3} nasyconego wodnego roztworu CuCl aby pozostało w nim nie wiecje niż 0,5 mg jonów Cu ^{+} /100 g roztworu?( I _{CuCl}= 1,2*10^{-6})
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Iloczyn rozpuszczalności
\(\displaystyle{ CuCl \iff Cu^{+}+Cl^{-}}\)
\(\displaystyle{ [Cu^{+}]= \frac{m_{Cu^{+}}}{M_{Cu} \cdot V} = \frac{0.5 \cdot 10^{-3}g}{63.5 \ g/mol \cdot 0.1 \ dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Cu^{+}][Cl^{-}]=[Cu^{+}]([Cl^{-}]_{CuCl}+[Cl^{-}]_{NaCl})=[Cu^{+}]([Cu^{+}]+C_{NaCl})}\)
Wyznaczamy z tego \(\displaystyle{ C_{NaCl}}\).
\(\displaystyle{ m_{NaCl}=C_{NaCl} \cdot V \cdot M_{NaCl}}\)
\(\displaystyle{ [Cu^{+}]= \frac{m_{Cu^{+}}}{M_{Cu} \cdot V} = \frac{0.5 \cdot 10^{-3}g}{63.5 \ g/mol \cdot 0.1 \ dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Cu^{+}][Cl^{-}]=[Cu^{+}]([Cl^{-}]_{CuCl}+[Cl^{-}]_{NaCl})=[Cu^{+}]([Cu^{+}]+C_{NaCl})}\)
Wyznaczamy z tego \(\displaystyle{ C_{NaCl}}\).
\(\displaystyle{ m_{NaCl}=C_{NaCl} \cdot V \cdot M_{NaCl}}\)