Obliczanie pK

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Obliczanie pK

Post autor: timus221 »

Oblicz \(\displaystyle{ pK _{HF}}\) wiedząc że roztwór wodny kwasu \(\displaystyle{ HF}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 9,93 \%}\) i gęstośći \(\displaystyle{ 1,036 g/cm ^{3}}\) wykazuję \(\displaystyle{ pH=1,24}\)

zamieniłem Cp na Cm ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{Cp \cdot d}{M \cdot 100 \% }}\) i wyszło \(\displaystyle{ 5,14 mol/dm ^{3}}\)

I czy teraz korzystać ze wzoru

\(\displaystyle{ [H ^{+}]= K _{k} \cdot \frac{C _{k} }{C _{s} }}\) ?

czy jest jakiś inny ? Bo w tym przypadku nie mam \(\displaystyle{ C _{soli}}\) by z niego skorzystać

Proszę o pomoc
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Obliczanie pK

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{HF} \cdot C_{HF}}}\)
ODPOWIEDZ