Kwas cynamonowy (jednoprotonowy, Mkw=148 g/mol), ma stałą dysocjacji Kkw=
1,32x10-4. Jego roztwór o gęstości d= 1,095 g/cm3 wykazuje stopień dysocjacji 0,95%.
Oblicz stężenie molowe i pH roztworu.
oblicz stężenie molowe i ph roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
oblicz stężenie molowe i ph roztworu
\(\displaystyle{ K_{HA}= \frac{C_{HA} \cdot \alpha^{2}}{1- \alpha} \to C_{HA}= \frac{K_{HA} \cdot (1- \alpha)}{\alpha^{2}}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=C_{HA} \cdot \alpha}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=C_{HA} \cdot \alpha}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]}\)