Do pewnej objętości wodnego roztworu amoniaku o \(\displaystyle{ pH=11,7}\) dodano \(\displaystyle{ 150 cm^{3}}\)roztworu HCl o \(\displaystyle{ pH=1}\). Otrzymano roztwór o \(\displaystyle{ pH=2}\). Oblicz objętość roztworu amoniaku.
Proszę o pomoc.
ph mieszaniny mocnego kwasu i słabej zasady
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
ph mieszaniny mocnego kwasu i słabej zasady
\(\displaystyle{ pH^{p}=1 \to [H^{+}]^{p}=10^{-1} \to c^{p}_{HCl}=0.1 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ pH^{k}=2 \to [H^{+}]^{k}=10^{-2} \to c^{k}_{HCl}=0.01 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH{-}]= \sqrt {K_{NH_{4}OH} \cdot c_{NH_{4}OH}}) \to c_{NH_{4}OH}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{K_{NH_{4}OH}} =\frac{10^{-2 \cdot (14-pH)}}{K_{NH_{4}OH}}=\frac{10^{-4.6}}{K_{NH_{4}OH}}}}\)
\(\displaystyle{ c^{k}_{HCl}= \frac{ n^{k}_{HCl}}{V_{k}} = \frac{V_{HCl} \cdot c^{p}_{HCl} - V_{NH_{4}OH} \cdot c_{NH_{4}OH}}{V_{HCl}+V_{NH_{4}OH}}=0.01}\)
Z równania wyznaczamy \(\displaystyle{ V_{NH_{4}OH}}\) .
BTW. Pomijamy wpływ powstającego chlorku amonowego na pH ponieważ przy tak niskim pH jego hydroliza jest pomijalnie mała.
\(\displaystyle{ pH^{k}=2 \to [H^{+}]^{k}=10^{-2} \to c^{k}_{HCl}=0.01 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [OH{-}]= \sqrt {K_{NH_{4}OH} \cdot c_{NH_{4}OH}}) \to c_{NH_{4}OH}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{K_{NH_{4}OH}} =\frac{10^{-2 \cdot (14-pH)}}{K_{NH_{4}OH}}=\frac{10^{-4.6}}{K_{NH_{4}OH}}}}\)
\(\displaystyle{ c^{k}_{HCl}= \frac{ n^{k}_{HCl}}{V_{k}} = \frac{V_{HCl} \cdot c^{p}_{HCl} - V_{NH_{4}OH} \cdot c_{NH_{4}OH}}{V_{HCl}+V_{NH_{4}OH}}=0.01}\)
Z równania wyznaczamy \(\displaystyle{ V_{NH_{4}OH}}\) .
BTW. Pomijamy wpływ powstającego chlorku amonowego na pH ponieważ przy tak niskim pH jego hydroliza jest pomijalnie mała.
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
ph mieszaniny mocnego kwasu i słabej zasady
A jest możliwość zrobienia tego zadania nie używając tego wzoru na [OH]? W sensie żeby wyliczyc to zadanie na podstawie równania reakcji itp.