Mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie? Robię na tysiąc sposobów i nic.
Mieszanina gazów w stanie równowagi reakcji \(\displaystyle{ 2SO_{2(g)} + O_{2(g)} <--> 2 SO_{3(g)}}\) zawiera \(\displaystyle{ 1 mol SO_{2}, 0.25 mola O_{2} , 10 moli SO_{3}.}\) Gazy znajdują się w naczyniu o pojemności \(\displaystyle{ 2dm^{3}}\) w temperaturze 873K. Oblicz ile moli tlenu należy wprowadzić do układu w tej temp., aby stężenie \(\displaystyle{ SO_{3}}\) w stanie równowagi wzrosło do \(\displaystyle{ 5,2 \frac{mol}{dm^{3}}}\)
mieszanina gazów
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
mieszanina gazów
Chcę żeby wzrosła mi ilość SO3 więc jak dodam tlen po lewej stronie to rrównowaga przesunie się w prawo.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
mieszanina gazów
Ooopppsss. Tam jest stężenie, a nie liczba moli
\(\displaystyle{ K= \frac{[SO_{3}]^{2}}{[SO_{2}]^{2}[O_{2}]}= \frac{n_{SO_{3}}^{2} \cdot V}{n_{SO_{2}}^{2}n_{O_{2}}}= \frac{10^{2} \cdot 2}{1^{2} \cdot 0.25}=800}\)
Po dodaniu tlenu:
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}=5.2 \cdot 2=10.4}\)
\(\displaystyle{ n_{SO_{2}}=1 -0.4=0.6}\)
\(\displaystyle{ n_{O_{2}}=0,25-0,2+X=0,05+X}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[SO_{3}]^{2} \cdot V}{[SO_{2}]^{2}[O_{2}]}= \frac{n_{SO_{3}}^{2} \cdot V}{n_{SO_{2}}^{2}n_{O_{2}}}= \frac{(10.4)^{2} \cdot 2}{(0.6)^{2} \cdot (0.05+X)}=800}\)
\(\displaystyle{ X=0.7 \ mola}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[SO_{3}]^{2}}{[SO_{2}]^{2}[O_{2}]}= \frac{n_{SO_{3}}^{2} \cdot V}{n_{SO_{2}}^{2}n_{O_{2}}}= \frac{10^{2} \cdot 2}{1^{2} \cdot 0.25}=800}\)
Po dodaniu tlenu:
\(\displaystyle{ n_{SO_{3}}=5.2 \cdot 2=10.4}\)
\(\displaystyle{ n_{SO_{2}}=1 -0.4=0.6}\)
\(\displaystyle{ n_{O_{2}}=0,25-0,2+X=0,05+X}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[SO_{3}]^{2} \cdot V}{[SO_{2}]^{2}[O_{2}]}= \frac{n_{SO_{3}}^{2} \cdot V}{n_{SO_{2}}^{2}n_{O_{2}}}= \frac{(10.4)^{2} \cdot 2}{(0.6)^{2} \cdot (0.05+X)}=800}\)
\(\displaystyle{ X=0.7 \ mola}\)