Zmieszano \(\displaystyle{ 180 cm^{3}}\) 0,2 molowego roztworu HCl i \(\displaystyle{ 120 cm^{3}}\) 0,2 molowego roztworu KOH. Oblicz pH otrzymanego roztworu.
0,2 mola HCl - \(\displaystyle{ 1 dm ^{3}}\)
x - \(\displaystyle{ 0,18 dm ^{3}}\)
x = 0,036 mola
0,2 mola KOH - \(\displaystyle{ 1 dm ^{3}}\)
x - \(\displaystyle{ 0,12 dm ^{3}}\)
x = 0,024 mola
Ale co dalej? Obliczyć stężenie roztworu po zmieszaniu?
Obliczanie pH roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 mar 2014, o 12:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Obliczanie pH roztworu
...czyli w nadmiarze był kwas (reagują 1:1)
\(\displaystyle{ c_{HCl}= \frac{0.012 \ mola}{0.3 \ dm^{3}}=4 \cdot 10^{-2}=[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=1.40}\)
\(\displaystyle{ c_{HCl}= \frac{0.012 \ mola}{0.3 \ dm^{3}}=4 \cdot 10^{-2}=[H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ pH=-log[H^{+}]=1.40}\)