Witam. Zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu zadania. Do \(\displaystyle{ 150 cm^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ BaCl _{2}}\) o stęzeniu\(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) dodano\(\displaystyle{ 75 cm ^{3}}\) roztworu NaF o stężeniu \(\displaystyle{ o,4 \frac{mol}{dm ^{3} }}\) i powstały roztwór uzupełniono do objętości \(\displaystyle{ 250 cm ^{3}}\). Oblicz \(\displaystyle{ \% jonów F ^{-}}\), które znajdują się w osadzie \(\displaystyle{ BaF _{2}}\) wytrąconym z rego roztworu.\(\displaystyle{ I _{BaF _{2} }= 1,1*10 ^{-6}}\)
Przed zmieszniem:
\(\displaystyle{ n _{Ba ^{2+} }= 0,015mol}\)
\(\displaystyle{ n _{F ^{-} } = 0,03mol}\)
Jony te tworząc osad reagują w stosunku 1:2, a więc wszystkie jony go utworzą, w związku z tym czy możliwy jest zapis:
\(\displaystyle{ \% F=\frac{0,03}{0,045}* 100\%=66,6(6)}\)
Z góry dziękuję za pomoc.
Iloczyn rozpuszczalnośći, osady.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Iloczyn rozpuszczalnośći, osady.
To zupełnie inna bajka. Nawet w Twoje wersji to byłoby 100%. Bo skąd u Ciebie owe 0.45 w mianowniku?
Ale do rzeczy Idzie o to, że nie cały osad się rozpuszcza. Rozpuści się go tyle aby w r-rze iloczyn stężeń był taki:
\(\displaystyle{ I_{BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2}=1.1 \cdot 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ BaF_{2} \iff Ba^{2+} +2F^{-}}\)
Oznaczmy przez x rozpuszczalność (mol/dm3) fluorku baru:
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}]=x}\)
\(\displaystyle{ [F^{-}]=2x}\)
\(\displaystyle{ I_{BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2}=x \cdot (2x)^{2}=4x^{3}=1.1 \cdot 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ x= \left ( \frac{1.1 \cdot 10^{-6}}{4} \right )^{1/3}=6.5 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{F^{-}}^{r-r}=6.5 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3} \cdot 0.25 \ dm^{3}=1.625 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ \% F^{-}^({r-r})= \frac{n_{F^{-}}^{r-r}}{n_{F^{-}}^{calk}} \cdot 100 \%= \frac{1.625 \cdot 10^{-3} \ mola}{3.0 \cdot 10^{-2} \ mola} \cdot 100 \%=5.41 \%}\)
Poprawione. Dam głowę, że widziałem 400
Aha, normalnie w tego typu zadaniach trzeba sprawdzać czy iloczyn rozpuszczalności na pewno zostanie przekroczony czyli:
\(\displaystyle{ I_{BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2}=0.1 \cdot \frac{150}{250} \cdot \left (0.4 \cdot \frac{75}{250} \right )^{2}=1 \cdot 10^{-4} > 1.1 \cdot 10^{-6}}\)
Co oznacza, że osad na pewno się wytrącił.
Ale do rzeczy Idzie o to, że nie cały osad się rozpuszcza. Rozpuści się go tyle aby w r-rze iloczyn stężeń był taki:
\(\displaystyle{ I_{BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2}=1.1 \cdot 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ BaF_{2} \iff Ba^{2+} +2F^{-}}\)
Oznaczmy przez x rozpuszczalność (mol/dm3) fluorku baru:
\(\displaystyle{ [Ba^{2+}]=x}\)
\(\displaystyle{ [F^{-}]=2x}\)
\(\displaystyle{ I_{BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2}=x \cdot (2x)^{2}=4x^{3}=1.1 \cdot 10^{-6}}\)
\(\displaystyle{ x= \left ( \frac{1.1 \cdot 10^{-6}}{4} \right )^{1/3}=6.5 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{F^{-}}^{r-r}=6.5 \cdot 10^{-3} \ mol/dm^{3} \cdot 0.25 \ dm^{3}=1.625 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ \% F^{-}^({r-r})= \frac{n_{F^{-}}^{r-r}}{n_{F^{-}}^{calk}} \cdot 100 \%= \frac{1.625 \cdot 10^{-3} \ mola}{3.0 \cdot 10^{-2} \ mola} \cdot 100 \%=5.41 \%}\)
Poprawione. Dam głowę, że widziałem 400
Aha, normalnie w tego typu zadaniach trzeba sprawdzać czy iloczyn rozpuszczalności na pewno zostanie przekroczony czyli:
\(\displaystyle{ I_{BaF_{2}}=[Ba^{2+}][F^{-}]^{2}=0.1 \cdot \frac{150}{250} \cdot \left (0.4 \cdot \frac{75}{250} \right )^{2}=1 \cdot 10^{-4} > 1.1 \cdot 10^{-6}}\)
Co oznacza, że osad na pewno się wytrącił.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2014, o 16:35 przez pesel, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 26 kwie 2014, o 18:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Iloczyn rozpuszczalnośći, osady.
Dziękuję za odpowiedź. Przyznaję, że moja próba dojścia do rozwiązania była nieudaną improwizacją. Mam tylko małą niejasność co do drugiej linijki od dołu i objętości równej 0,4 \(\displaystyle{ dm ^{3}}\). Mogłabym prosić o wyjaśnienie?