stężenie molowe

kaslina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

stężenie molowe

Post autor: kaslina »

Mógłby ktoś pomóc?

Do \(\displaystyle{ 350 cm^{3}}\) roztworu cyjanku sodu o stężeniu \(\displaystyle{ 2*10 ^{-4} \frac{mol}{dm^{3}}}\) dodano cyjanku sodu w postaci ciała stałego. Uzyskano roztwór o \(\displaystyle{ pH=11}\). Oblicz stężenie molowe cyjanku sodu w roztworze końcowym. \(\displaystyle{ PK_{HCN} = 9,2}\). (Danych może być za dużo)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stężenie molowe

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ CN^{-}+H_{2}O \iff HCN +OH^{-}}\)

\(\displaystyle{ K_{CN^{-}}= \frac{K_{H_{2}O}}{K_{HCN}}= \frac{[ HCN][OH^{-}]}{[CN^{-}]} \approx \frac{[ OH^{-}][OH^{-}]}{C_{NaCN}}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{C_{NaCN}}}\)

\(\displaystyle{ C_{NaCN}= \frac{K_{HCN}}{K_{H_{2}O}} [OH^{-}]^{2}=K_{HCN} \frac{[OH^{-}]}{[H^{+}]} =K_{HCN} \frac{K_{H_{2}O}}{[H^{+}]^{2}} =10^{-9.2} \frac{10^{-14}}{10^{-11 \cdot 2}}=10^{-1.2}=6.3 \cdot 10^{-2} \ mol/dm^{3}}\)
kaslina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 24 lis 2013, o 15:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

stężenie molowe

Post autor: kaslina »

mógłby mi pan powiedzieć skąd bierze się tam K wody?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

stężenie molowe

Post autor: pesel »

Wiadomo z teorii Bronsteda, że iloczyn stałej dysocjacji kwasu i sprzężonej z nim zasady jest równy iloczynowi jonowemu wody:

\(\displaystyle{ K_{A} \cdot K_{B} = K_{H_{2}O}=K_{w}=[H^{+}][OH^{-}]}\)

czyli u nas:

\(\displaystyle{ K_{HCN} \cdot K_{CN^{-}}=K_{H_{2}O}=K_{w}}\)

Popatrzmy czy tak na pewno jest:

\(\displaystyle{ A \iff H^{+} +B}\)

\(\displaystyle{ HCN \iff H^{+}+CN^{-}}\)

\(\displaystyle{ K_{A}=K_{HCN}= \frac{[H^{+}][CN^{-}]}{[HCN]}}\)

\(\displaystyle{ CN^{-}+H_{2}O \iff HCN +OH^{-}}\)

\(\displaystyle{ K_{B}=K_{CN^{-}}= \frac{[HCN][OH^{-}]}{[CN^{-}]}}\)

\(\displaystyle{ K_{A} \cdot K_{B} =K_{HCN} \cdot K_{CN^{-}}= \frac{[H^{+}][CN^{-}]}{[HCN]}\frac{[HCN][OH^{-}]}{[CN^{-}]} =[H^{+}][OH^{-}]=K_{w}}\)

Albo to samo ale na szybko:

\(\displaystyle{ K_{HCN}= \frac{[H^{+}][CN^{-}]}{[HCN]}= \frac{[H^{+}][CN^{-}]}{[HCN]} \cdot \frac{[OH^{-}]}{[OH^{-}]} =\frac{[CN^{-}]}{[HCN][OH^{-}]} \cdot [H^{+}][OH^{-}] = \frac{1}{K_{CN^{-}}} \cdot K_{w}= \frac{K_{w}}{K_{CN^{-}}}}\)

i ogólnie:

\(\displaystyle{ K_{A}= \frac{[H^{+}]}{[A]}= \frac{[H^{+}]}{[A]} \cdot \frac{[OH^{-}]}{[OH^{-}]} =\frac{}{[A][OH^{-}]} \cdot [H^{+}][OH^{-}] = \frac{1}{K_{B}} \cdot K_{w}= \frac{K_{w}}{K_{B}}}\)
ODPOWIEDZ