Stopień dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Stopień dysocjacji
Zmieszano: 1,65 dm3 wody i 350 cm3 roztworu kwasu octowego( Cp=35,0% ; d=1,047 g/cm3). Oblicz stopień dysocjacji. \(\displaystyle{ KCH3COOH=1,80 \cdot 10 ^{-5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Stopień dysocjacji
1.Przeliczasz objętości na masy
2.Zapisujesz równanie dysocjacji
3.Wstawiasz do wzoru.
2.Zapisujesz równanie dysocjacji
3.Wstawiasz do wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Stopień dysocjacji
Przeliczać objętości w jaki sposób, taki : ??
\(\displaystyle{ 22,4dm-----------18g}\)
\(\displaystyle{ 1,65dm------------xg}\)
\(\displaystyle{ x=1,3258g}\)
i
\(\displaystyle{ 22,4dm-------------60 g}\)
\(\displaystyle{ 3,5dm----------------x}\)
\(\displaystyle{ x=9,375g}\)
\(\displaystyle{ 22,4dm-----------18g}\)
\(\displaystyle{ 1,65dm------------xg}\)
\(\displaystyle{ x=1,3258g}\)
i
\(\displaystyle{ 22,4dm-------------60 g}\)
\(\displaystyle{ 3,5dm----------------x}\)
\(\displaystyle{ x=9,375g}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stopień dysocjacji
\(\displaystyle{ C_{CH_{3}COOH}= \frac{n_{CH_{3}COOH}}{V} = \frac{m_{CH_{3}COOH}}{M_{CH_{3}COOH} \cdot (V_{H_{2}O}+V_{CH_{3}COOH})}= \frac{V_{CH_{3}COOH} \cdot d_{CH_{3}COOH} \cdot C_{p}}{M_{CH_{3}COOH} \cdot (V_{H_{2}O}+V_{CH_{3}COOH})}}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{CH_{3}COOH}= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]} = \frac{C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha \cdot C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha}{C_{CH_{3}COOH} \cdot (1- \alpha)}= \frac{C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha^{2}}{1- \alpha}}\)
I możesz z równania kwadratowego wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}}\), albo przyjąć, że:
\(\displaystyle{ (1- \alpha) \approx 1}\)
\(\displaystyle{ K_{CH_{3}COOH}= C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha^{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \sqrt{ \frac{K_{CH_{3}COOH}}{C_{CH_{3}COOH}} }}\)
Gdy otrzymane tym sposobem \(\displaystyle{ \alpha}}\) było na tyle duże, że nie możliwe jest przybliżenie trzy linijki wyżej to jednak trzeba wrócić do równania kwadratowego.
\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{CH_{3}COOH}= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]} = \frac{C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha \cdot C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha}{C_{CH_{3}COOH} \cdot (1- \alpha)}= \frac{C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha^{2}}{1- \alpha}}\)
I możesz z równania kwadratowego wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}}\), albo przyjąć, że:
\(\displaystyle{ (1- \alpha) \approx 1}\)
\(\displaystyle{ K_{CH_{3}COOH}= C_{CH_{3}COOH} \cdot \alpha^{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \sqrt{ \frac{K_{CH_{3}COOH}}{C_{CH_{3}COOH}} }}\)
Gdy otrzymane tym sposobem \(\displaystyle{ \alpha}}\) było na tyle duże, że nie możliwe jest przybliżenie trzy linijki wyżej to jednak trzeba wrócić do równania kwadratowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 579
- Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 120 razy
- Pomógł: 7 razy
Stopień dysocjacji
\(\displaystyle{ C= \frac{3,5 \cdot 1047 \cdot 0,35}{60 \cdot (3,5+1.65)}=4,151}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \sqrt{ \frac{1,8 \cdot 10 ^{-5} }{4,151} }=2,08 \cdot 10 ^{-3}}\)
A w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ 4,10 \cdot 10 ^{-3}}\)
Gdzie może być błąd ?
\(\displaystyle{ \alpha = \sqrt{ \frac{1,8 \cdot 10 ^{-5} }{4,151} }=2,08 \cdot 10 ^{-3}}\)
A w odpowiedziach mam \(\displaystyle{ 4,10 \cdot 10 ^{-3}}\)
Gdzie może być błąd ?