Stała dysocjacji

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Stała dysocjacji

Post autor: timus221 »

Stężenie [H+] w roztworze kwasu HX wynosi \(\displaystyle{ 5,30 \cdot 10 ^{-3}}\) mol/dm3. Oblicz ile g kwasu znajduje się w 1,50 dm3 tego roztworu. KHX= \(\displaystyle{ 1,40 \cdot 10 ^{-4}}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stała dysocjacji

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ [H^{+}]= \sqrt {K_{HX} \cdot c_{HX}} \to c_{HX}= \frac{[H^{+}]^{2}}{K_{HX}}}\)

\(\displaystyle{ m_{HX}=c_{HX} \cdot V_{HX} \cdot M_{HX}}\)
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Stała dysocjacji

Post autor: timus221 »

Dzięki wielkie !
ODPOWIEDZ